Рияд. Сирийската опозиция вижда шанс за мирно решение на конфликта, предава Reuters.
Сега в Сирия има добра възможност да се постигне политическо решение на опустошителната осемгодишна война, след като прекратяването на огъня доведе до спокойствие в много области на страната, заяви главният опозиционен преговарящ на Сирия в събота.
„Мисля, че сега е налице шанс, защото почти в Сирия имаме прекратяване на огъня, а усилията за борба с тероризма са постигнали добри резултати”, каза Наср Харири в интервю за агенцията в столицата на Саудитска Арабия Рияд, където той се намира.
Харири, главният преговарящ на опозицията в мирните преговори се срещна с новия специален пратеник на ООН в Сирия Гейр Педерсен в петък.
"Сега е време да се възползваме от всички тези развития: прекратяването на огъня, борбата с тероризма, убеждението на мнозинството от сирийския народ, че единственото решение на сирийската криза е политическото решение", добави Харири.
През декември Русия, Иран и Турция - привърженици на основните страни в сложната гражданска война в Сирия - не успяха да постигнат съгласие относно състава на сирийската конституционна комисия, но призоваха тя да се събере в началото на следващата година, за да започне действителен мирен процес.
Арабските държави, включително и някои, които преди са подкрепяли бунтовниците срещу сирийския президент Башар Асад, се опитват да постигнат примирие с него след постигнатите победи от неговите сили във войната, за да разширят влиянието си в Сирия за сметка на неарабска Турция и Иран, пише агенцията
"Всички страни ... Турция, до известна степен Русия и арабските страни вярват ... че без политическо решение нормализацията в Сирия би била невъзможна", каза Харири.

Превод и редакция: Юлиян Марков