Париж. Десетата протестна акция на привържениците на движението "жълти жилетки" започна в Париж, съобщава кореспондентът на РИА Новости.
Към 11:30 часа местно време (12:30 българско време) няколкостотин души се събраха на пред Дома на инвалидите в Седми район на френската столица, като хората продължават да пристигат. В същото време организаторите очакваха, че един милион души ще вземат участие в марша, както се вижда от името на днешното действие - „Действие десето: Един милион в Париж“.
Атмосферните условия може да са повлияли на броя на протестиращите -в столичния район сутринта термометърът е паднал под нулата и през деня прогнозите за времето обещават сняг.
Докато акцията върви тихо: хората се разхождат из площада, скандират антиправителствени лозунги, свирят, пеят песни и размахват знамена.
Както бе обявено в социалните мрежи, участниците в марша възнамеряват да почетат паметта на загиналите поддръжници на движението "жълти жилетки" и да подкрепят пострадалите. За това демонстрантите бяха помолени да вземат цвете или свещ. Планирана е и минута мълчание.
Редът в Париж е осигурен от пет хиляди полицаи, а осем единици бронирани превозни средства бяха изведени на улиците. В небето над мястото на събиране на участниците патрулира хеликоптер.
В района на процесията метрото е затворено и движението е значително ограничено, особено в близост до площад Конкорд, двореца Гран Пале и моста Александър III.

Превод и редакция: Юлиян Марков