На всеки му се е случвало да се чуди как да замаже някоя гигантска пъпка, преди да отиде на важна среща. Друг път устните са толкова напукани, че приличат на счупен гребен, но невинаги имаме подръка правилната козметика. Кои са натуралните антидоти, с които може да спасим положението?

Проблемът: Акне

Решението: Смесете 3 с.л. сок или гел от алое вера и 4 капки етерично масло от чаено дърво и нанесете върху проблемните зони. В алоето се съдържат гиберелини и полизахариди. Те пречат на бактерията, която причинява акне. Освен това антивъзпалителните му свойства успокояват кожата, лекуват белезите и стимулират растежа на нова кожа. А маслото от чаено дърво действа антибактериално на пъпките.

Проблемът: Хвърчаща коса

Решението: Намачкайте половин авокадо и прибавете 2 ч.л. зехтин. Нанесете върху измита и влажна коса. Оставете да постои 20 мин и измийте, след това сложете балсам.

Проблемът: Суха кожа

Решението: Смесете сока на 1 лимон с 5 с.л. захар и 1 с.л. зехтин и нанесете върху кожата. Постойте 2 мин и измийте добре. В лимона се съдържа алфа хидрокси плодова киселина, която разяжда „лепилото“, което държи мъртвите клетки на кожата, докато захарта е нежен ексфолиант, който чисти порите. Зехтинът пък е богат на витамин Е, подхранващ и овлажняващ кожата.

Проблемът: Враснали косъмчета

Решението: Разтворете 4 таблетки аспирин в 1/2 ч.л. хладка вода и добавете 1 ч.л. мед. Нанесете пастата върху засегнатия участък за 10 мин, измийте с хладка вода. Салициловата киселина на аспирина действа като ексфолиант, а антивъзпалителните му свойства намаляват подуването. Особено добра профилактика на чувствителна кожа.

Проблемът: Петна по зъбите

Решението: Разбъркайте 3 ч.л. сода с 1 ч.л. вода. Нанесете сместа върху четката си за зъби и четкайте старателно. Правете това три пъти в седмицата. Содата полира зъбите и маха петната, но не е препоръчителна за ежедневна употреба, защото е твърде абразивна и поврежда зъбния емайл.

Проблемът: Напукани устни

Решението: Използвайте кафява захар и мокро парче плат за ексфолиация, след това нанесете кокосово масло, което да овлажни в дълбочина. За по-траен ефект смесете 1/2 ч.л. мед и 1 ч.л. зехтин, със сместа мажете устните преди сън.

Проблемът: Сухи кожички на ноктите

Решението: Добавете няколко капки кокосово масло в крема си за ръце и след това нежно натрийте кожичките. По желание сложете ръкавици за 10 мин.