Лондон. Тереза Мей трябва отложи Брекзит, след като сделката й за напускане претърпя исторически разгром в парламента, смята лидера на Шотландската национална партия Никола Стърджън, която призовава премиера да удължи член 50.
Камарата на общините отхвърли сделката на министър-председателя с 230 гласа разлика. Това е най-голямата загуба на правителство в историята на парламента. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин внесе вот на недоверие, който ще бъде гласуван днес.
След гласуването, Никола Стърджън написа: „По-рано говорих с премиера – очевидно няма никаква идея какво да прави след това“.
„Най-малкото, което тя трябва да направи сега, е да удължи член 50, за да спре часовника“.
Член 50 е механизмът, който дадена страна задейства, за да напусне Европейския съюз, като й дава две години, за да договори нови търговски отношения с Брюксел, преди да напусне блока.
Обединеното кралство трябва официално да напусне ЕС на 29 март 2019 г., като стартира член 50 преди две години.
Някои политици призовават Тереза Мей да поиска удължаване на член 50, което може да се осъществи само с разрешение на ЕС, за да се даде повече време за преговори или дори за втори референдум.
Представител от Брюксел каза: „Ако премиерът оцелее и ни информира, че се нуждае от повече време, за да спечели парламента по сделката, ще бъде предложено техническо удължаване до юли“.
Те също така предложиха по-нататъшно удължаване на срока, ако в Обединеното кралство бъдат свикани избори или втори референдум за членство в ЕС.
Това означава, че Обединеното кралство вероятно ще участва през май в изборите за Европейски парламент, въпреки че британските евродепутати може би никога няма да заемат местата си, тъй като парламентът не трябва да се събира до юли.

Превод и редакция: Калоян Пенков