Брюксел. Европейският съюз и европейските правителства предупредиха, че отхвърляне на споразумението от британския парламент ще увеличи риска от хаотично излизане от блока.
„Приканвам Обединеното кралство да изясни намеренията си възможно най-бързо. Времето почти изтече“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
„Споразумението за оттегляне е справедлив компромис и възможно най-доброто. То намалява щетите, причинени от Брекзит на граждани и предприятия в цяла Европа. Това е единственият начин да се гарантира правилното изтегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз.
„Рискът от хаотично излизане на Обединеното кралство се увеличи след гласуването. Макар да не искаме това да се случи, Европейската комисия ще продължи работата си по непредвидени ситуации, за да гарантира, че ЕС е напълно подготвен“.
„Ако сделка не е възможна, и никой не иска да няма сделка, тогава кой ще има куража да каже кое е единственото положително решение“, попита председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който добави, че 27 държави-членки на ЕС „остават обединени“.
„Сега зависи от британското правителство да каже какво следва. ЕС ще остане обединен и решен да постигне споразумение“, съобщи Мишел Барние.
Ирландия обяви, че ще ускори подготовката за Брекзит без сделка.
„За съжаление, резултатът от гласуването ще увеличи риска от хаотичен Брекзит. Затова правителството ще продължи да засилва подготовката за такъв резултат“, се казва в изявление на Дъблин.
„Това е горчив ден за Европа. Ние сме подготвени, но твърд Бекзит ще бъде най-малко желания избор за ЕС и Великобритания“, каза министърът на финансите на Германия Олаф Шолц.
„Твърд Брекзит ще бъде най-лошата от всички опции“, заяви Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на Християн-демократическия съюз.
„При всички случаи, няма да има предоговаряне на споразумението за оттегляне“, написа австрийският канцлер Себастиан Курц.
„Хаотично напускане ще бъде лошо за ЕС и катастрофално за Обединеното кралство“, заяви испанския премиер Педро Санчес.

Превод и редакция: Калоян Пенков