Брюксел. Доналд Туск направи прикрит призив към Обединеното кралство да остане в ЕС, предполагайки, че историческата загуба на премиера в парламента ще направи споразумението „невъзможно“.
След като беше обявен мащабът на поражението, председателят на Европейския съвет призова Тереза Мей спешно и ясно да изясни следващия си ход.
Брюксел очакваше премиерът да загуби гласуването на сделката, която беше договорила с ЕС, но броя на противниците срещу нея – 230 гласа – означаваше, че е имало малка надежда споразумението да бъде спасено.
Доналд Туск написа в социалната мрежа: „Ако споразумение не е възможно, и никой не иска да няма такова, тогава кой ще има куража да каже кое е единственото положително решение?“
Очаква се Тереза Мей да се върне в Брюксел в рамките на няколко дни след гласуването, за да се консултира с Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но сега не е ясно какво ще включат тези разговори.
В изявление Юнкер призова британското правителство да „изясни своите намерения възможно най-скоро“, като припомни на британския парламент, че „времето е почти изчерпано“. Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март.
В защита на ролята на Брюксел в преговорите, Юнкер заяви, че ЕС и неговият главен преговарящ, Мишел Барние, са показали „креативност и гъвкавост“ и, че през последните дни „демонстрира отново добра воля, като предлага допълнителни разяснения и уверения“.
„Рискът от хаотично излизане на Обединеното кралство се увеличи с днешното гласуване“, заяви Юнкер. „Докато не искаме това да се случи, Европейската комисия ще продължи своята работа за да бъде сигурно, че ЕС е напълно подготвен“.
Висш представител на ЕС заяви, че когато Мей се завърне в Брюксел, Юнкер просто ще я попита: „Какво следва?“
Призивът за яснота беше избран от лидерите на ЕС, в отговорите им на новините от Уестминстър. Изявление от кабинета на ирландския премиер Лео Варадкар предупреди, че „хаотичният Брекзит е лош резултат за всички, не на последно място за Северна Ирландия“.
„Не е твърде късно да се избегне този резултат и призоваваме Обединеното кралство да обяви как предлага да се разреши тази безизходица“, се казва в изявлението.
Анегрет Крам-Каренбауер, лидер на ХДС, написа в социалната мрежа, че „дълбоко съжалява“ за решението. „Твърд Брекзит ще бъде най-лошата от всички опции“, заяви тя.
Във Франция Еманюел Макрон заяви, че ЕС е стигнал „толкова далеч, колкото е могъл, докато испанското правителство изрази съжаление за „негативния резултат“, но се надява, че сделката ще получи одобрение, добавяйки, че Брекзит без споразумение ще бъде „катастрофално“ за Обединеното кралство.
Полският министър-председател, Машеуш Моравецки, заяви: „Брекзит без споразумение е лошо решение за Великобритания и ЕС. Заедно с нашите партньори в ЕС ще отговорим на нови британски предложения“.
Ксавие Бетел, премиер на Люксембург, призова британското правителство да намери „решения, а не проблеми“. Сега се нуждаем от бърз и ясен план как да процедираме“, заяви той.
От Хага, Марк Рюте каза: „Въпреки този неуспех, не означава, че сме в положение без споразумение. Следващата стъпка зависи от Обединеното кралство“.
Барние се включи в разговорите с евродепутатите след гласуването, но източници заявиха, че Брюксел ще изчака до края на уикенда, давайки време на британските депутати да се обединят около ясен план, преди да започнат съществени преговори.
Той каза пред репортерите: „Сега е време Обединеното кралство да ни каже следващите стъпки. От наша страна ние ще останем обединени и решителни да постигнем споразумение“.
Представители на ЕС прогнозират, че първата стъпка ще бъде депутатите да кажат на Мей да поиска удължаване на двугодишния период на преговори, премахване на срока 29 март за напускане и поставяне на началото на дебат между останалите 27 страни-членки относно условията за отсрочка.
Брюксел многократно е настоявал, че няма да предоговаря споразумението за оттегляне.
Юнкер потвърди в изявлението си, че сделката е „справедлив компромис и възможно най-добрата сделка“.