Джоджен като билка

Уханният джоджен у нас е познат като билка и подправка. За подправката всички знаем, че придава невероятен вкус на ястията. А някои просто не можем да консумираме без нея – например любимото ни агнешко.

За джоджена има какво още да се каже. Особено, когато става въпрос за използването му като билка. От векове това растение е известно като лек при куп здравни неволи. В тази статия ще си припомни всички лечебни приложения на джоджена, които са добре известни на нашите баби. Продължете да четете. Обещаваме, че ще бъде интересно.

Наименования на английски, латински, руски и немски

За тези от Вас, които живеят в чужбина или просто искат да си набавят информация за билката от чуждестранната литература, ще споделил имената на джоджен на различни езици.

На английски е известен като Spearmint.  Латинско наименование по Линей от 1753  е Mentha spicata.

 

Съдържание: [покажи]

На италиански и френски е по същия начин. На руски джоджен носи следното наименование – Мя́та колоси́стая. А на немски е Grüne Minze.

 

Видове джоджен и други български имена

Най-популярното име на уханния джоджен у нас е гьозум. Известен на древните български лечители е и с наименованията юзум, мятва, менталария и гюзум. Както виждате някои от наименованията са с турски корен, вероятно останали от годините на турско владичество.

У нас са популярни девет вида. От тях три са хибридни. Джодженът, за който говорим, е известен още като градински гьозум. Той е роднина на ментата, но в култивирана хибридна форма.

У нас се среща и див джожден, който е известен още като горски. Него ще разгледаме малко по-долу.

Приготвяне на чай от джоджен, отвара и др. рецепти и лечебни свойства:

Лековитият джоджен под формата на чай се приготвя по следния начин – лъжица от него в изсушено състояние се кисне час в 200 мл вряща вода. Прецедената течност погълнете на глътки.

Отвара от ароматната билка може да приготвите като сварите на слаб огън за десет минутки същото количество от дрогата в същото количество вода.

Сред най-известните лечебни свойства на тези лекове са протвивовъзпалителни, антиспастични и хормонорегулиращи свойства. Лековете с джоджен се прилагат с успех за лечение и успокояване на раздразнената храносмилателна система, регулиране на хормоните, справяне с главоболието и дори с целулита.

Приложение за отслабване 

Удивителният джоджен, който обикновено използваме само като подправка, е невероятно ефективно средство за отслабване. Известният професор Тамер апелира да го консумираме ежедневно и под формата на чай, особено ако желаем бързо и безопасно да се избавим от излишните килограми.

Неговата рецепта за приготвяне на чай е следната – пет грама от изсушената подправка се киснат десет минутки в 300 мл вряла вода. Една втора от приготвения чай от джоджен, трябва да изпиете преди закуската.

Другата половинка приемете 15 часа след първоначалния прием. ежедневно за срок от два месеца трябва да пиете това количество чай. Не вреди и по-продължителната му употреба.

Ако уханието и специфичния вкус на джоджена Ви допадат, спокойно може да приемате чай от него през целия есенен и зимен период.

При разстройство (диария) с лайка

 

При разстройство джодженът е ефективен не само приеман като монокомпонентна отвара. Изключително уместно в този случай е съчетанието му с лайка. По две-три лъжички от двете билки добавете към 140-180 мл вода. Варете няколко минути. След прецеждане консумирайте на няколко приема.

Ако подобрението е незадоволително, може да приемете още няколко дози.

Против повръщане и гадене 

Ароматният джоджен е решението срещу гадене, независимо от неговия произход. Може да се приема като лек дори от бременни жени.

Рецептата за приготвяне на джодженова отварка с антиеметичен ефект е следната – лъжица от сухата суровина се запарва в чаша гореща вода.

Процедурата по киснене на двете съставки трае половин час. След прецеждане джодженовата запарка се приема на глътки през произволен интервал от време.

При повръщане джодженът, известен още като гьозум, също е ефективното решение.

При това оплакване Петър Дънов го препоръчва в комбинация със следните билки:

  • жълт кантарион
  • жълт равнец
  • бяло подъбиче
  • лайка
  • маточина +джоджен – 5о грама от всяка билка

От тази смес се взимат две пълни лъжици. Към нея се добавя и лъжица семенца от растението обикновена метличина. Всичко това се вари на тих огън в половин литър вода. След десет минутки се маха от котлона. Кисне се за малко. Прецежда се. Неколкократно се пият по 75 мл.

Против акне 

Против акне чудотворният джоджен е приложим не само вътрешно, но и външно. Заради способността си да регулира хормоните, билката е ценна за всички, страдащи от младежки пъпки.

Всеизвестен факт е, че основната причина за появата им е свързана с дисбаланс в хормоналните нива. По-горе вече дадохме рецепта за овладяването на този проблем. Разгледаният метод е приложим и в този случай.

Постарайте се ежедневно да приемате поне по две чаши от магическата джодженова запарка. Бъдете постоянни, за да регулирате хормоните и да се избавите от акнето.

Сокът от пресен джоджен, смесен със същото количество сок от кориандър, е друго ефективно средство срещу пъпки от различен произход. С получения лосион туширайте възпалените участъци. Останете така половин час. След този период отмийте с вода.

При бременност

При бременност джодженът не е забранен. Употребата му не крие рискове за бъдещата майка и за детето в утробата й. Желателно е бременните да приемат по чашка чай от него, за да се справят с неприятното гадене и още по-мъчителното повръщане.

При колики при бебе

Джодженът е прекрасно средство за успокояване на мъчителните колики при бебе. Със своето деликатно успокояващо действие растението осигурява адекватна грижа за незрялата храносмилателна система на новороденото.

Лъжица от билката, позната още и като подправка, се слага в 200 мл вряща вода. Течността престоява на котлона точно три минутки, след което се прецежда. На бебето се дава по лъжичка трикратно.

На много бебета специфичния силно изразен аромат на гьозум не допада. Техните майки могат да опитат следния вариант – по капчица от горната запарка да се разтваря в малко вода. В такъв случай са необходими поне пет приема за деня.

Майките, които кърмят своите бебета, могат значително да успокоят болезнените им колики, приемайки ежедневно по чаша чай от джоджен. Активните компоненти в него преминават през кърмата.

Варен джоджен при болки в корема и по време на цикъл

При болки в корема от различен произход вареният джоджен е надеждното спасение. Лъжици от свежата или сушената билка сварете за пет минутки в 200 мл. Приемете готовото количество в два приема.

Неприятните болки в корема са чест проблем за дамите в дните на цикъл. Потушаването им гарантира горната отвара, от която може да се изпие и двойна доза.

Когато давате отварката на деца под 12 години, редуцирайте дозата наполовина.

Още една рецепта, препоръчвана от Ванга, се прилага за успокояване на разстроения стомах. Тя включва равни количества – жълт кантарион, гьозум, лайка, мащерка и мента. Две лъжици от билковия микс се киснат двадесет минути в половин литър вода. Половин час преди храна се пие по една четвърт от приготвената запарка.

При гастрит

При гастрит лечебния джоджен помага както под формата на чай, така и под формата на спиртен извлек. При приготвянето на чая добавете към него и лъжичка копър. На ден е необходимо да пиете по две чаши. Най-добре преди хранене.

В още по-висока концентрация са компонентите на лечебния джоджен в следния лек. За приготвянето му е необходимо да поставите 2 литра и половина не много силна ракия в буркан с вместимост от три литра.

Към нея добавете връзчица от подправката (предварително наситнена). Добавете и килограм захар. Оставете буркана да престои на слънце за срок от 40 дни. Ежедневно го разклащайте, за да улесните разтварянето на захарта.

От готовата настойка се пие по лъжица трикратно половин час преди прием на храна.

За стомах и газове

На стомаха джодженът повлиява благоприятно и в още един аспект – помага му да се справи с мъчителните газове и стопира образуването на нови. Както е известно, те се появяват в резултат от консумацията на целулозни храни.

За да им се противодейства ефективно джоджен може да бъде използван не само като самостоятелен лек, но и в комбинация с копър или лайка. Просто от двете билки се добавя по лъжичка при приготвянето на чая.

Петър Дънов съветва за избавяне от газове преди сутрешното и обедното хранене пациентът да пие по чаша чай от гьозум, а преди вечерното – същото количество чай от кимион.

При възпалени венци и зъбобол

С противовъзпалителните и антисептичните си свойства джодженът е превъзходен лек при възпалени венци и още по-мъчителния зъбобол.

Ако венците Ви са възпалени и често кървят пригответе си следния лек – част гьозум (без значение свеж или сух) смесете с десет части червено вино. Винената настойка оставете на тъмно за осем дни. След това я прецедете. Жабурете се лъжица от нея по два пъти на ден. Ще останете учудени за колко кратък период възпалението ще бъде овладяно.

В случай, че към оплакването се прибави и лош дъх, след хранене приемайте по две-три лъжички от приготвената винена настойка. Джодженът убива патогените в устната кухина и оставя свеж дъх.

Ако зъбоболът не Ви дава мира, смесете шепа от билката със супена лъжица стипца, купена от аптеката. Изсипете двата компонента в буркан или шише. Допълнете до горе със спирт. Поставете съда със спиртния извлек на място, огрявано от слънцето, като задължително отгоре го покриете с парче плат.

След три дни ще разполагате с мощен антисептичен и противовъзпалителен концентрат за жабурене. Лъжица от него разтваряйте в малко вода и се жабурете, колкото е необходимо.

Може да използвате извлека и за директно втриване върху болния зъб.

За бързо сваляне на високо кръвно

За бързо сваляне на високо кръвно безотказно действа чаша чай от джоджен. Още по-бързо билката проявява ефекта си в комбинация с лимонов сок, който се прибавя към отварката непосредствено преди консумацията й.

Може да опитате още един вариант – равни части джоджен, блатен аир и маточина. Лъжица от микса запарете за половин час в 200 мл вода.

За детоксикация и пречистване по д-р Атанас Михайлов

Джодженът присъства в детоксикационния режим на д-р Атанас Михайлов. Заради свойството му да извежда количествата излишна течност от тялото, този лек задължително се включва в режима за пречистване.

Д-р Михайлов препоръчва лека да бъде приеман в два приема – сутрешен и следобеден. Точната рецепта според неговите препоръки е пет грама от билката, киснати в 250 мл за пет-десет минутки.

Известният специалист препоръчва прием на джоджен и като част от отслабващия режим след детокс.

Ето и един примерен вариант за детоксикация, към които може да прибавите и джодженовата запарка, приемана според препоръките по-горе.

След ставане се пият десет грама английска сол, разтворена в 50 мл вода. Следва закуска със сварен яйчен белтък. След час се хапва обелен грейпфрут, желателно е да бъде розов на цвят.

За деня трябва да се консумират общо десет порции като се редуват порция белтък и порция грейпфрут.

Винаги, когато усетите глад, приемайте топла вода. Ако усещането е съпроводено и от чувство за слабост, към водата добавете лимонов сок. До 20,00 часа е препоръчително да приключите с консумацията на храна. Препоръчително е режимът да се изпълнява при пълнолуние.

При кисти на яйчниците и другаде

При кисти на яйчниците магическият джоджен също е част от лечебната програма. Препоръчва се системен прием на чай от него, приготвен по следния начин – пет грама от билката се киснат около петнадесет минутки в литър вода.

Готовото количество от лечебния джодженов извлек разпределете в общо три приема за ден. Паралелно с това пийте и Туя 9 СН, както и Аспис в същата потенция (по пет гранулки от всяко).

По два пъти на ден за поне месец е добре пациентките с поликистозни яйчници да пият по чаша от следната отварка – лъжичка джоджен къкри за десет минутки в чаша вода.

Джодженовите лекове като цяло повлияват много добре при всякакви кистозни заболявания. Спокойно могат да се приемат от пациенти с кисти на вътрешните органи.

За жлъчка с мед

При болна жлъчка джодженът е препоръчително да се комбинира с мед. Свареният и прецеден чай, приготвен от две лъжици от билката на половин литър вода, се подслажда с 4 малки лъжички мед.

На всеки петнадесет минути болният е добре да пие по чашка с цел овладяване на настъпилата бъбречна криза. С терапевтична цел приготвеното количество се пие за ден като се разпределя в няколко приема.

По време  на жлъчна криза за овладяването й помага и отвара от равни части джоджен и мащерка – по лъжица на половин литър вода. Билковите компоненти сварете във водата за пет минутки. След прецеждане добавете лъжичка сок от лимон и две малки лъжички мед.

При кашлица с джинджифил

При спастична и мъчителна кашлица разчитайте на лек с джинджифил и джоджен, за да се избавите от нея. Към четири чаши вода добавете три лъжици настърган джинджифилов корен и лъжица изсушени джодженови листа. Варете десет минутки.

След като отстраните от котлона изчакайте течността да се охлади. Прецедете я. Добавете 150 мл качествен мед. Приготвения сироп изсипете в бурканче. Съхранявайте го в хладилника. Така издържа до три седмици.

На всеки час приемайте по лъжица от джодженово-джинджифиловия сироп. Той съдейства за прочистване на бронхите. Освобождава ги бързо от насъбралия се сектер. Облекчава и дразнещото усещане, с което кашлицата е съпроводена.

Начин за облекчение при това състояние предлага и джодженовото масло. То е подходящо за инхалации. Три капчици от него, разтворени в чаша вода, гарантират получаването на разтвор с антисептично действие. С него правете по няколко гаргари на ден и бързо ще забравите за мъчителната кашлица.

Лечение с масло от джоджен + видео

Маслото от джоджен не е сред най-популярните продукти. Но е добре всеки един от нас да се запознае с него, тъй като то е същинска съкровищница. За извличането му като суровина се използва растението  Mentha spicata, което всъщност е коментираният джоджен. Откъснатите цъфтящи връхчета се подлагат на парна дестилация за извличане на ценното масло.

В народната медицина е ценено заради подпомагащия ефект, който оказва на храносмилателната система при лечение на бронхит, астматични заболявания и заболявания, засягащи синусите.

Ароматът му е сходен с този на ментовото масло, но е лесно да се различи от него заради нотките на познатия ни джоджен.

Продуктът се прилага за подобряване на умствената дейност. Той буквално избистря ума, бори умората и увеличава издръжливостта.

Ниските нива на метанол го правят подходящо за приложение и върху деца. Добавя се към маслата за масаж, към водата във ваната, аромалампата или инхалатора.

При гъбички

Масло от джоджен се използва като лек против гъбички по няколко начина. Директно с него може да третирате гъбичките по краката, ръцете и ноктите.

Правете това ежедневно, докато те изчезнат напълно. Дори и при констатирано подобрение на състоянието, е добре да продължите апликациите с маслото за поне още седмица заради възможните редициви.

Маслото се използва и за промивки. Няколко капки от него от него е достатъчно да разтворите в половин литър вода. Подходящо е и за прибавяне към водата, с която си взимате вана.

Любимият ни джоджен се прилага и в свежо състояние за лечение на гъбички. В такъв случай свежите листа се счукват на кашичка. Поръсват се с обилно количество сол (лъжица на една връзка). С тази кашичка се мажат местата с гъбички. Стои се с нея поне половин час, а може и повече. За Ваше удобство може да я прилагате под формата на компрес.

Противопоказания и странични ефекти на джоджена

Като билка ценният джоджен няма противопоказания. Не са регистрирани прояви на странични ефекти в резултат от употребата му.

Но като масло за приложението му има противопоказания. Поради силната концентрация на продукта употребата му е нежелателна от пациенти с епилепсия.

Жени, които са бременни, също в никакъв случаи не трябва да го употребяват. Това важи само за маслото. Напомняме Ви, че пациентките в това деликатно състояние, могат да приемат по чаша от чая.

Приложено директно върху кожата, маслото е възможно да предизвика изгаряния. Накапването на капчица от него директно върху кожата е възможно единствено при третиране на гъбички.

Див джоджен – разлики и приложение

Джодженът, който използваме като подправка и храна, е култивиран вид. Получен е в резултат от кръстоска между няколко вида мента. Той се среща и като диворастящо растение.

Това е Mentha Pulegium, която у нас е известна още като полски джоджен. Други наименования, под които билката е известна на знахарите, са бласкун и  лехусничева трева.

Разновидността див джоджен се счита като основна суровина за получаване на синтетичен ментол.

Полската разновидност на джоджена расте до височина от 60 сантиметра. Има назъбени листчета, които са разположени срещуположно. Плодчетата са топчести. Цветчетата са от розово към лилави на цвят.

Полската разновидност се отличава се от коментирания джоджен главно по по-ясно изразения аромат и мъхестата покривка по цялото растение.

У нас див джоджен ще откриете по ниските влажни ливади. Най-вече край реките. Не вирее в планината.

В народната медицина се употребява като средство с газогонен ефект. Успокоява при възпалителни процеси. Препоръчва се при астма. Пие се в количеството от половин литър на ден. Лечебната напитка се приготвя като лъжица от билката се запари до изстиване в половин литър вода.

Дивият джоджен се използва и като средство за прогонване на насекомите. Широко застъпена е употребата му в парфюмерийната и промишленост и при производството на рибни консерви.

На капсули+ цена

Джодженов екстракт ще откриете и под формата на капсули. Първият вариант предлага Херба медика. Осемдесет броя от капсулите са на достъпната цена от 6 лв.

Употребата им се препоръчва при стомашни проблеми, изразяващи се в подуване, газове и дразнене на стомашната лигавица. За деца се препоръчва между една и три капсули на ден, приемани половин час преди храна. За възрастните дневната доза е двойна – по шест капсули, приети по същия начин.

На тинктура + цена

Тинктура от джоджен (Mentha spicata) може да откриете на цена от 1,70 до 3-4 лв. Тя има незабавен ефект при стомашни неразположения. Няколко капки от нея, разтворени в чаша вода, облекчават газовете, подуването и коликите. 

В аптеките я продават като ментова тинктура, заради наименованието мента, което се съдържа в латинското име на билката. Но както вече пояснихме, това са две различни растения.

Джоджен и хомеопатия

Забраната за консумация на джоджен и мента под каквато и да била форма по време на хомеопатично лечение, не се препоръчва от всички хомеопати. Въпреки твърденията, че всички растения от семейството на ментата са несъвместими с хомеопатичното лечение, съществуват лечебни схеми с двата компонента.

Любопитен факт е, че в Индия също се лекуват предимно с хомеопатия. Но въпреки това не се отказват от ежедневната консумация на високи дози чай, в това число и на такъв от джоджен и мента.

Джоджен като подправка

Уханният джоджен се използва и като подправка. Перфектно си партнира с боб, леща, риба, агнешко, свинско, грах, пилешко, картофи и дори някои алкохолни коктейли. Но при употребата му в различните ястия и напитки има някои специфични изисквания.

bgbilka.com