Лондон. В месеците след излизане от Евросъюза Обединеното кралство ще има „главоболия“ с по-малко от 182 нови правила, включително и за бюджетните разходи, пътните знаци и питейната вода, пише в днешния си брой The Independent.
Пълният размер на новите регулации, които се очаква да потекат по газопровода през планираните от Тереза Мей 21 месец;а на преход превръщат Великобритания в „получател на правила, а не в техен създател“, предупреждава вестникът.
През този преходен период Лондон ще бъде ограничаван от Брюксел и неговите решения, тъй като няма да има свой министър в Съвета на ЕС, нито свои евродепутати, които да влияят, когато те се вземат.
Кампанията „Вотът на народа“, която проучва очакваните резултати от Брекзит, е изследвала какви решения ще се приемат в ЕС преди 2020 година. Сред тях има и такива, които са свързани с налога за алкохола и с инвестиционните фондове на Обединеното кралство. „Този анализ за първи път очертава пълния размер на равносметката за Острова от т. нар. сделка“, твърди Крис Брайън, поддръжник на лейбъристите и член на движението „Вотът на народа“.
“Сделката на премиера ще отслаби нашата способност да имаме дума при вземането на повече от 180 важни решения, които ще важат за Европа, докато ние ще сме в преход, което означава, че няма да се ползваме от тяхното приложение и няма да може да казваме „Не“, т.е. да защитаваме интересите на Великобритания. Така ще сме „изгонени“ от процеса на вземане на решения и ще сме принудени да плащаме милиарди евро заради тази привилегия.“.
„Работната програма“ до 2020 година показва, че Европейската комисия е планирала в транзитния период да се решават въпроси, свързани с:
• Алокация на бюджета на ЕС за годините след 2020, Великобритания обаче няма да има възможност да заяви „как да се използват нашите пари“, ако този преход се удължи.
• Нови правила за мита на алкохола, който се внася или изнася от ЕС.
• Нови правила за пътни знаци и маркировки.
• Нови правила как да се разпределят в блока съвместните инвестиции.
• Нови правила за определяне коя вода е питейна и коя не е.
Предстоящи са обсъждания и за „пътната инфраструктура и безопасността на тунелите“, за „връщане на нелегалните мигранти“, за „конкуренция при мерките за безопасност на въздушния транспорт“
Проучването е анализирало и атаките, отправени от военния министър Гавин Уилямсън, срещу плановете за армия на ЕС, той ги определи като „абсолютно налудничави“ – вместо критика, Брекзит ще отмени ветото на Великобритания в този случай.
Протестиращите са се обърнали към Даунинг стрийт да отговори на техните критики.

Превод и редакция: Ивелина Ватова