Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп прави крачка назад в заплахата си американската администрация да спре работа, след като демократите отказаха да му позволят да финансира строителството на стената с Мексико от бюджета на страната, съобщава британската BBC.
Белият дом е намерил други източници за финансиране на проекта, обяви говорителката на институцията Сара Сандърс. Тръмп поиска пет милиарда щатски долара от Конгреса, за да започне изграждането на стената. Ако Конгресът и президентът не постигнат споразумение, няколко федерални институции са се заканили да спрат работа в петък. Не е много ясно какво има предвид Сандърс, когато споменава „потенциални алтернативни източници на финансиране за стената“, коментират новината журналистите от BBC.
На брифинга във вторник в Белия дом говорителката е заявила на репортерите, че Тръмп е „ помолил всяка [федерална] институция да се поогледа и да прецени дали има пари, които могат да се използват за тази цел ".
Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че президентът няма право да използва фондовете, за да плаща за неговата стена, без одобрението на конгресмените. "А те няма да позволят това заради стената," е допълнил той.
Във вторник лидерката на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси е заявила пред репортерите, че строителството на стената е „прахосване на пари“.
По-късно пак във вторник Тръмп е участвал в училищна проява, посветена на сигурността, където са го попитали какво може да се случи, ако правителството спре да работи. Неговият отговор гласял: „ Ще видим какво ще се случи. Много е рано сега.“ И добавил: „Имаме нужда от сигурност на границата“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова