Ню Йорк. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е издал указ за създаване на специално командване на космическите сили на страната като част от структурата на въоръжените сили на държавата, информира ТАСС. По този повод Белият дом е разпространил специално съобщение във вторник.
"В съответствие с пълномощията ми на Върховен главнокомандващ и в съответствие с чл. 161, пар.10 от Кодекса на САЩ (сборник закони за работата на федералното правителство на САЩ – бел. ТАСС), след консултации с министъра на отбраната и председателя на Комитета на началник щабовете, постанових в съответствие със законите на САЩ да се създаде Космическо командване на Съединените щати като действащо обединено бойно командване ", се казва в указа на Тръмп.
Тръмп съобщава също, че в сферата на пълномощията на новосъздаденото командване се включват и въпроси от компетенциите на американските обединени бойни командвания на САЩ, свързани с космоса, които по-рано са били част от задълженията на Стратегическото командване на Въоръжените сили на САЩ, както и управление на сили и средства, подготовка на личния състав за новосъздаващите се Сили за космически операции на САЩ.
Още на 18 юни Тръмп издава разпореждане за създаване на такива сили. На съвещание в Белия дом с членове на Националния космически съвет той е заявил, че за Америка не е достатъчно само да присъства в космоса и да запази това присъствие, но и да доминира.
Предполага се, че космическите сили ще станат шестият пълноценен вид въоръжени сили на САЩ. Планира се до 2020 година в структурата на Пентагона да се създаде специално министерство на космическите сили.
Планове за създаване на такова министерство се разработват още от 2001 година от комисия, оглавявана от Доналд Ръмсфелд, министър на отбраната в администрацията на президента Джордж Буш-младши. До този момент те не бяха осъществени на практика.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"