Скопие. Междупартийният орган за помирение във вторник прие законопроекта за амнистия, с който трябва да бъдат помилвани участниците в събитията в македонския парламент от 27 април 2017 година (и най-вече отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ, които поставиха това като условие, за да подкрепят конституционните промени – бел. „Фокус“), предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
Според него, лицата, които при нападението в парламента на 27 април са носили оръжие и маски, които са извършили насилие срещу служебни лица и които са превишили правомощията си, няма да може да бъдат амнистирани.
Съпредседателят на органа Фросина Ременски заяви, че всеки обвинен ще може да внесе искане до съответния прокурор и съд, след получено мнение от Специализираната прокуратура и тогава ще бъде взето решение дали изпълнява условията за амнистия.
Още един интересен момент от Закона е, че той ще важи само 5 дни, т.е., тези, които искат да бъдат амнистирани и които ще трябва да внесат искане за амнистия в срок от 5 дни след приемането на Закона.

Превод и редакция: Иван Христов