София. При проведеното преди седмица гласуване в ЕП по т.79, относно сътрудничеството в областта на енергетиката, стана ясно, че българските евродепутати се отказват от стратегическата роля на България за опазване на енергийната сигурност на Европа. С тази резолюция държавата ни, която е от ключово значение за енергийната стабилност на региона, е заменена с Украйна. Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. „Предателите от българска страна сме ги посочили поименно. Евродепутатите ни от либералите - всички гласували със „за“. Групата на ГЕРБ плюс Светослав Малинов – всички гласували „за“. Много интересно е безгръбначното гласуване на нашите депутати от БСП – ПЕС. Двама са се въздържали, а титаните на българския патриотизъм Станишев и Пирински са блеснали с отсъствието си от залата по време на вота“, посочи Петков. Според него това гласуване е насочено срещу „Северен поток“, което ще постави страната ни в невъзможност да получи подкрепа за осъществяването на проект за пряка доставка на газ от Русия.
Петков алармира и за променената за пореден път от парламента Енергийна стратегия на България, с което се предвижда 20-процентово участие на страната ни в изграждането на терминал за втечнен природен газ до Александруполис. Той посочи, че съоръжението е частно и лишено от всякаква перспектива, особено предвид ограничените му възможности и обвързващите клаузи на договора. По думите му Гърция разполага с друг огромен държавен терминал, предлагащ изключително добри условия. „По същество в момента българската държава тръгва да финансира "Капелузос груп" и това трябва да спре веднага. В случая парите на всички български данъкоплатци няма да отидат за енергийна сигурност, а за финансирането на едно частно съоръжение в Гърция. Това е обличане на корупционни практики в парламентарни решения“, посочи той и допълни, че по този начин, в разрез с всички пазарни и икономически принципи НС задължава правителството и „Булгартрансгаз“ да участва в губещото начинание.
В заключение председателят на АБВ посочи, че хората в България и Европа се чувстват несигурни, което е една от причините за сериозните протести. „Тази несигурност идва от системните конфликти, които се инициират от САЩ. Търговска им война с Китай. Техен военен кораб в Черно море. Мачкане на ООН, включително и чрез обявяването, че Съединените щати няма да участват в екологичните споразумения, които бяха гласувани от 200 държави. Системна агресия спрямо Русия и то без никакви аргументи. Като се започне от случая „Скрипал“, където няма грам доказателства. Още повече, че това се случва на фона на бруталното убийство на журналиста Хашоги, където е ясно кой е отговорен, но въпреки това президента Тръмп заявява, че това не е повод да се накърняват търговските взаимоотношения с извършителите. Стигаме и до най-бруталния за нас българите случай на американска намеса за последните няколко месеца. Косово обявява намерение да сформира своя армия, което е в противоречие с всички предварително договорености за признаването му, включително и от България. Въпреки това Съединените щати немедлено подкрепят Косово с ясното съзнание, че това може да предизвика война на Балканския полуостров. Преди време американците тръгнаха и с Арабската пролет и ни доставиха 10 милиона емигранти“, заяви Румен Петков. Той заяви, че абсолютно недопустима е и намесата на САЩ в православието и по-конкретно подкрепата им за създаването на Автокефална църква на Украйна.