Той си стегна куфарите и остави зад гърба си пейката на юношеския отбор на Реал Мадрид. Турският гранд Бешикташ му потропа на вратата и Хосе Мария Гутиерес – Гути, не можа да каже „не” на отбора, който го приюти след края на футболния му етап при „лос меренгес”. Прие възможността да стане помощник-треньор там, за да продължи пътя си (както казват някои добре запознати хора) към пейката на Мадрид – голямата му цел в бъдеще.

Обстановката бе идилична. Завръщане във втория му дом и голям проект с високи цели: борба за всеки трофей в Турция и в добавка търсене на нов успех в Шампионската лига, където в предишния сезон бе постигнато преминаване на груповата фаза. Разказаното му от клубния президент Фрикет Орман при идването му в Истанбул обаче се оказа доста различно от реалността. Важни играчи започваха да си тръгват заради липсата на ликвидност на клуба при невъзможността да се посрещат плащанията на заплатите им и при нуждата от финансови постъпления за изплащането на вноските по дълговете.

Напускането на Алваро Негредо малко преди затварянето на трансферния прозорец бе последният шанс за спасение на „орлите”. Ръководителите на Бешикташ не можеха да плащат повече заплатата на испанския нападател и с раздялата с него се опитаха да балансират бюджета и да платят поне някаква част от стремително натрупващия се дълг. Разочарованието и ядът между футболистите от състава нарастваха постоянно при нередовното изплащане на заплатите им, а трансферите на Фабри във Фулъм, на Митрович и Тошич не успяха да подобрят положението.

Някои от секциите в клуба видяха как бюджетите им драстично се свиват в опит за поддържане на възможно най-високо ниво в двете най-важни – футболната и баскетболната, ала седмиците отминаваха една след друга, а парите продължаваха да не идват.

Последният тръгнал си бе Пепе, ала няма да е последният, тъй като Бешикташ не може да плаща нито на играчите, нито на служителите си. Ветеранът на прощаване всъщност направи огромен жест, като изплати от собствения си джоб заплатите за последния месец на служители на клуба като например готвачи и отговорници за терените. В идните дни Пепе може да бъде последван от Рикарду Куарешма, Адриано или всеки друг, а още преди няколко седмици бе направен опит за прекратяване на наема на Лорис Кариус от Ливърпул.

Играчите от първия отбор на футболната секция симулират непрекъснато контузии и болежки, за да не играят. При липсата на яснота и пари около клуба те са решили, че вече не си струва да рискуват здравето и бъдещето си за един президент, който само разтяга локуми, а нищо не решава.

В тази токсична обстановка Гути се опитва да помогне на старши треньора Шенол Гюнеш да издърпа отново над повърхността отбора – никак нелека задача. Всяка една седмица е поредното изпитание на вярата и волята на футболисти и привърженици, наранени допълнително и от скорошното отпадане от Лига Европа и разтрогването на договора на един от лидерите на тима – Пепе.

Хосе Феликс Диас, „Марка”