Създалата се ситуация на продължилото над 2 дни безводие, в която изпаднаха хиляди
живущи в централната част на гр. Варна е грубо нарушение на Общите условия на монополиста  „Водоснабдяване и канализация-Варна” ООД.
Първоначалната информация бе обявена на 10.12.2018 г. на интернет страницата на
дружеството като планови ремонт, чийто срок бе от 8 ч. на 12.12./сряда/ до 8 ч. на
13.12./четвъртък/. Липсата на вода за варненските домакинства обаче прерастна в
непланирано усложнение на водоподаващата система като срокът за пускане на водата се удължи до 5ч. на 14.12.2018 г. /петък/.



Съответно това публично обещание, разпространено в местните медии, не бе спазено,
а срокът се удължи за пореден път до 14 ч. на същия ден. Един час по-късно от предвидения от дружеството, водата в някои райони достигна до потребителите.
Това е класически пример за нелоялна търговска практика от страна на монополиста
„Водоснабдяване и канализация-Варна” ООД, която противоречи на принципите за
добросъвестност и професионална компетентност от страна на оператора. Чрез своите
действия, търговецът ВиК ООД – Варна променя съществено икономическото поведение на потребителите на услугата, която предлага, а потребителят е поставен в условия да търпи неспазването на цели клаузи от Общите условия, които са приели хиляди варненци.
В и К Дружеството има задължението да уведоми потребителите за планово спиране
поради ремонт на водоснабдителната инфраструктура. Съгласно техните ОУ - При планирани прекъсвания на водоснабдяването оператора трябва да информира засегнатите потребители най-малко 24 часа по-рано чрез средствата за масово осведомяване или по друг подходящ начин като определи и срока за възстановяване на водоподаването. Операторът има задължение да определи срокът. В конкретния случай плановото прекъсване е продължено в аварийно прекъсване с продължителност надхвърляща няколко пъти срокът, посочен в същите общи условия, а именно – 8 часа за отстраняване на аварии по водопроводните и
канализационни мрежи и до 12 часа по довеждащите водопроводи (чл. 38 от ОУ). Липсата на водоподаване в гр. Варна надхвърля 48 часа.
ВиК операторът си позволи да предостави невярна и подвеждаща информация, която
дни наред внушава на потребителите, че водоподаването ще бъде възстановено, но това така и не се случва.
Чрез предлагането на своите Общи условия и приемането им от страна на потребитля,
дружеството се е задължило да предостави за целите на домакинствата и бизнеса във Варна вода, отговаряща на изискванията на Българския държавен стандарт, каквато със сигурност не потече в първите часове от подаването ѝ, за което Национална асоциация за защита на потребителите бе сигнализирана многократно.
Всички тези примери са нелоялни търговски практики по смисъла на закона и поставят
монополното дружество в позицията на недобосъвестен търговец.
Очакваме Комисия за защита на потребителите да се произнесе по случая през следващата седмица и като краен резултат да издаде заповед за забрана на прилагането на нелоялната търговска практика от дружеството.
Това би било от съществено значение за потребителите на услугата в града, тъй като
след потвърждаването на заповедта, те ще имат право да претендират разваляне на договора и обезщетение не само в рамките на 10-те процента, заложени в Общите условия на оператора, а и обезщетение по общия ред за възстановяване на сумите, дължащи се от ВиК оператора от датата на влизане в сила на Общите условия. Потребителите не бива да се притесняват от монополния статут на дружеството в региона и са в правото си да договарят условия по договорите, които да гарантират равнопоставеност в отношенията потребител-
търговец.
Това не е изолиран случай, тъй като в годините назад КЗП многократно е сигнализирана
по повод на различни случаи от кръга на нейната компетентност, но за съжаление не е
реагирала. Аналогичен пример е този, в който отново става въпрос за монополно дружество, но този път в гр. София. Несправянето на КЗП с проблема с "Топлофикация" София, оставила хиляди столичани 5 дни без парно, се изтъква като една от основните причини за исканите оставки на ръководството на Комисията. Според потребителските организации тя не е реагирала адекватно при авариите, както и че принципът на равнопоставеност за компенсация на хората липсва в общите условия в договора с потребителите.
От написаното става ясно, че ефективността на КЗП е незначителна, когато се касае за
осъществяване на контрол върху големи монополни дружества и отношенията им спрямо потребителите.
Призоваваме всички потребители, които се чувстват ощетени и които желаят да
защитят правата си да се свържат с Национална асоциация за защита на потребителите, за да получат експертно мнение за разрешаване на проблема.