Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу счетоводител за укриване на данъци за близо 1 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Христо Г. за укриване на данъчни задължения в особено големи размери. Христо Г. е предаден на съд, затова, че в периода 01 октомври 2011 г. до 14 ноември 2013 г. в гр. София, в условията на продължавано престъпление, е избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери – 917 617.31 лева.
 
Той е реализирал престъплението като при воденето на счетоводството многократно съставял документи с невярно съдържание, в които отразявал сделки, без те да са реално осъществени.
 
След това, при подаване на изискуемите от закона декларации пред ТД на НАП 25 пъти потвърдил тази неистина и по този начин ежемесечно намалял размера на дължимия към фиска данък добавена стойност.
Христо Г. заемал длъжността „счетоводител“ на търговското дружество, но реално ръководител и осъществявал цялата му търговска дейност .
Ако бъде признат за виновен Христо Г. може да получи наказание лишаване от свобода за срок от 1 до 8 години и „глоба“ от пет хиляди до двадесет хиляди лева.