Между 10 и 50 лева глоба ще отнася всеки, който бъде заловен от контрольори да хвърля на улицата в Пловдив фас, билетче, люспи от семки и черупки. Санкцията е предвидена в новия вариант на Наредбата за осигуряване на обществения ред, в който се внасят корекции на действащите до този момент правила. 

Неколцина души досега са глобени с фишове за фасове, хвърлени на обществени места. Санкциите се налагат от контрольорите на общинското предприятие "Чистота". В наредбата се запазват драконовските мерки за уличните музиканти и използването на усилващи устройства на обществени места без разрешение на Община Пловдив.

За граждани глобите са от 100 до 3000 лева, за фирми - от 3000 до 30 000. Сега минималното наказание за физически лица е 300 лева, а таванът е същият, отбелязва "Марица".

Сериозни са санкциите за добив на инертни материали /пясък и баластра/ от поречието на Марица - от 300 до 3000 лева за граждани и до 30 000 лева за фирми. Не се е чуло обаче скоро общинският Инспекторат, който преди години беше образно кръстен общинското ФБР, да е хванал нарушители. 

Същите санкции са записани в наредбата за граждани и фирми, които лепят обяви и афиши на обществени места. Въпреки това електрически стълбове, дървета, подлези, спирки и дори контейнери за смет пищно са украсени с подобен вид безплатна реклама.