Николай и Евгения Баневи са в ужас, че ще изкарат празниците зад решетките. Те споделили пред свои роднини, че са отчаяни, защото остават броени дни до Коледните празници, а няма никакви изгледи съдът да се смили над тях и да ги пусне под домашен арест. 

"Евгения е много притеснена за децата. Въпреки, че бабите полагат грижи, майка й Мария е неотлъчно да децата, тя иска да излезе час по-скоро. Ситуацията за нея е много тежка, тя не е свикнала не само на такива условия, но и фактът, че ще прекара празниците зад решетките направо я смазва", споделят близки до семейство Баневи. Николай пък поставил ултиматум на адвоката, да прави да струва, но да ги измъкне под домашен арест. 

Семейството имало резервации за празниците в супер луксозен комплекс в Дубай, но сега ще ги карат върху наровете в ареста.

Нямало надежда и да се "разболеят", за да ги пусне съда, защото видели, че дори алкохолния император Миню Стайков, който на последното си дело отиде в инвалидна количка, пак се върна зад решетките. 

Обвиненията срещу тях не само са доста солидни, но и няма изгледи съда да ги пусне, тъй като има голяма вероятност да се укрият. Както медията ни съобщи, зам.-главният прокурор Иван Гешев разкри, че Баневи имат 1 млрд. лева в швейцарска банка. С тези пари те могат да си позволят да се укрият без никакъв проблем.

Баневи все пак са решили да направят няколко опита преди празниците да измолят свободата си, което обаче е малко вероятно. 

Припомняме, че бизнесмените с печална слава са подведени под наказателна отговорнос за 7 престъпления от общ характер:

- За ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група / чл. 321 ал.1 и ал.3 НК/;

- За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“АД,“Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв./ чл. 203 ал.1 НК/;

- За избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД / три престъпления по чл. 255 ал.3 НК/;

- За пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева / чл. 253 ал.5 НК/;

- За държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси / чл. 339 ал.1 НК/.

На 07.12.2018г. Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд вземане на най - тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи.