Благоевградският строителен предприемач Николай Ганчев Хаджийски, чиято фирма „Никстрой инженеринг” ЕООД има участие в изграждането на много банки, жилища и хотели в региона, направи рязък завой към спорта. Специално за целта на 11 ноември 2018 г. Хаджийски е регистрирал фирма „Спортен център Райски кът” ЕООД с конкретен предмет на дейност „експлоатация на спортни обекти и съоръжения” и капитал от 100 лв.

Месец по-късно той вече получи първата служебна кореспонденция на фирмения адрес. Тя е разрешително от РИОСВ – Благоевград, където бизнесменът обяви, че иска да прави спортен център в местността Табутски рид на с. Железница, община Симитли. Центърът ще е върху терен от 3,516 дка, половината от който е отделен за жилищно строителство. Върху другата част предприемачът е замислил да изгради сграда със застроена площ около 106 кв.м, в която ще се обособят съблекални, санитарен възел, душове и склад, ще има фитнес на открито с фитнес уреди за външен монтаж, детски спортни съоръжения за външен монтаж, разположени на площ от около 576 кв.м, както и футболно миниигрище с площ 1026 кв.м и размери 22,50/45,60 м.

Въпреки че местността е далеч от ВиК и електропреносната мрежа на селото, бизнесменът е избрал алтернативен вариант, за да не стои инвестицията му на тъмно и сухо. Спортният център ще има собствено електрозахранване от фотоволтаични панели, поставени на самостоятелна метална конструкция в имота, а водата ще се черпи от резервоар, който предварително ще се пълни с водоноска от водопроводната мрежа на населеното място.

Проектът е в доста напреднала фаза, поне откъм разрешителни, защото на 1 ноемврви т.г. бизнесменът е получил от кмета на Симитли разрешително за изработване на ПУП и на практика вече не са му необходими никакви други контакти с институции, за да започне реализирането му.

ВАНЯ СИМЕОНОВА