Рак на белия дроб. Мозъчни тумори. Рак на гърдата. Рак на простатата. Анормални клетки могат да се образуват във всеки орган.

Но има една част от тялото, която много рядко страда от подобно развитие Сърдечните заболявания са водещата причина за смъртта в света, но защо не се говори за рак на сърцето?

Рядка болест

Да, тази форма на заболяване съществува, но е изключително рядка. Първичният карцином на сърцето засяга около 50 души на милион.

За да разберете защо ракът на сърцето е толкова рядък, важно е да знаете как туморът расте и се разпространява.

По генетични причини или поради въздействия върху околната среда могат да настъпят мутации по време на клетъчното делене. 

По ирония на съдбата факторите, които правят сърцето много уязвимо от болести, намаляват риска от развитие на рак. В допълнение, сърцето е по-добре защитено от външни рискови фактори. За разлика от белите дробове, този орган е по-малко чувствителен към канцерогени като дим. 

Има няколко фактора за развитието на рак на сърцето, но някои заболявания (например синдромът Карнея) увеличават вероятността от появата му.

Дори и в този случай, огромното наличие на тумори в този орган, включително тези, свързани със синдром Карнея, не са злокачествени. Но за разлика от други доброкачествени тумори, които обикновено са безвредни, те трябва да бъдат премахнати, така че да не блокират кръвотока.

Болестта може да се разпространи до сърцето от други органи, особено с меланом, левкемия и лимфом, или с рак на белия дроб, гърдата или хранопровода.

В този случай ракът се счита за метастазирал. Това се случва в 10% от случаите. Метастазите достигат до сърцето чрез кръвообращението или чрез директно проникване през околните тъкани, както при злокачествен тумор на гърдата.

Симптоми

Признаците на рак на сърцето са подобни на други заболявания на този орган. Пациентът има гръдна болка, сърцебиене и задух. Умората и загубата на тегло също са чести. Симптомите могат да варират в зависимост от това коя страна е засегната.

Туморите вдясно могат да се разпространят в белите дробове и да причинят задух, а отляво стават причина за инсулт./Zdrave.to