Кабул. Поне осем деца и 12 жени са убити при въздушна операция срещу талибанските бунтовници в източната провинция Кунар на страната, съобщава турската агенция АА в събота, като се позовава на информации, потвърдени от официалните власти и местните медии.
Губернаторът на провинцията Абдул Саттар Мицаквал е съобщил, че цивилните лица са станали жертви на нощно нападение, извършено още в петък,.срещу местния лидер на талибаните в Асадабад, главният град на провинцията. При тази атака по неговите думи са загинали 38 талибани и бунтовници от Ал Каида в района около планината Шелтан. Тези данни не са потвърдени. Според изявление на талибаните всички жертви са цивилни лица. Според местното радио Азади, Министерството на отбраната на Афганистан е започнало разследване на случая и издирване на отговорните за убийствата. Турската агенция АА е събрала собствени сведения, според които очевидно напрежението ескалира във все по-силен конфликт, който е провокиран от увеличаващия се брой на загиналите от всички групи и страни в конфликта.Вашингтон поднови настояването си най-дългата война, която САЩ са водили, да се разреши чрез преговори. От своя страна воюващите страни в Афганистан като че ли все повече се надяват на твърда ръка да се намеси преди да започнат предлаганите разговори.
През миналия месец само при три главни инцидента в страната са загинали над 100 цивилни.
Според Мисията на ООН за помощ на Афганистан (UNAMA) само през първите девет месеца на 2018 година рязко се е увеличил броят на убитите цивилни лица при въздушни атаки в сравнение със същия период на 2017-та.

Превод и редакция: Ивелина Ватова