София. Не желая по никакъв начин да се конфронтирам с която и да е институция - нито с парламента, нито с президентството. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ.
На въпрос дали печели от война с президента, Борисов отговори, че никога не е търсил конфронтация с Румен Радев. „Дайте ми пример, в който аз съм влязъл в противоречие с президента Радев – един пример", заяви той. Запитан защо не е имало представител на ГЕРБ на дискусията за прозрачност на изборите в президентството, премиерът отбеляза, че по същото време е имало и други събития, на които е трябвало да присъстват. „Първо, аз съм в Брюксел. Второ, когато се прави такава среща, ако искаш да отидат, проверяваш. В същото време беше тържеството и награждаването на „Полицай на годината“, даде пример Борисов. „Навсякъде, където са поискали хора съм изпратил, колкото поискат и който поискат“, допълни той.
„Благодаря му, че пусна съгласувателната процедура за новия главен секретар, за да може професионалното ръководство на МВР да има началник“, заяви премиерът.
„Имам си достатъчно работа, правителството има достатъчно ангажименти, а ролята на президента е определена от Конституцията. Вярно е, че той си харесва много БСП, вярно е, че ги подкрепя непрекъснато, но пак това е негово право. Не стига, че той ни шамари постоянно, а накрая излиза, че ние водим война. Несериозно е това и не е вярно“, коментира Борисов. „Аз бих искал да коментира как, когато неговата партия прие закон в парламента, в който да отмени всички престъпления, които са правили“, отбеляза премиерът.
„На базата на неговите критики за военната техника, над 200 милиона лева се дадоха за ремонт на самолети, вертолети, казарми, наземна апаратура“, даде пример премиерът. „И сега се надявам до края на годината да се избере и боен самолет от комисиите“, допълни той. „Всяка критика, която е градивна аз я приемам, работя по нея заедно с правителството си и няма нищо лошо. Но да не кажеш една дума за БСП и да хвърляш всичко върху ГЕРБ, разбира се, че не съм съгласен“, каза още той.
„Също много неща мога да разказвам, с които не съм съгласен“, допълни премиерът, като отбеляза, че ако не са били платени 6 млрд. лева за американските централи, реакторите за „Белене“ и КТБ, това е щяло да бъде усетено в доходите на хората.