Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял днес по телефона с американския си колега Доналд Тръмп, съобщава Анадолската агенция, като се позовава на източници от турското президентство. Двамата са обсъдили двустранни въпроси, теми, свързани със сигурността и борбата срещу тероризма и последните развития в Сирия.

Ердоган и Тръмп са постигнали съгласие за осигуряване на по-ефективна координация във връзка със Сирия.

Ердоган е изразил пред Тръмп легитимните безпокойства на Турция за сигурността, произтичащи от присъствието и действията на терористичната организация ПКК/ПДС/СЗН.

Анкара разглежда сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз /ПДС/ и нейната милиция Сили за защита на народа /СЗН/ като разклонение в Сирия на Кюрдската работническа партия /ПКК/, която от 1984 г. води въоръжена борба срещу турската държава. Макар да признават ПКК за терористична групировка, САЩ я разграничават от СЗН, партньор на САЩ на терен в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава".

Телефонният разговор се е състоял, след като на 12 декември турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че до няколко дни Анкара ще започне операция на изток от р. Ефрат в Сирия.