Вашингтон. Резолюцията, която забранява участието на американските сили в конфликта в Йемен, с изключение на операциите срещу терористичната група „Ал Кайда“ беше одобрена от Сената на САЩ. Става дума за забрана за зареждане с гориво на самолетите на коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, както и обмен на разузнавателни данни и данни за потенциални цели. Всяко друго участие на американските военни в конфликта в Йемен без одобрение на Конгреса също е забранено.
Вашингтон подкрепи арабската коалиция от самото начало, но постепенно общественото мнение започна да се променя. Ако не беше убийството на Джамал Хашоги, противниците на американското участие в йеменския конфликт трудно биха спечелили мнозинство в Сената.
Според сенатор Бърни Сандърс намесата на Саудитска Арабия в йеменския конфликт доведе до „най-страшната хуманитарна катастрофа в света“. За Съединените щати е време да престанат да подкрепят ръководството на Саудитска Арабия, брутален режим, който наскоро уби журналист и не зачита правата на човека“, заяви сенаторът в навечерието на гласуването.
В краят на ноември Доналд Тръмп разясни, че Съединените щати възнамеряват да поддържат отношения със Саудитска Арабия на същото ниво въпреки убийството в саудитското консулство в Истанбул на журналиста Джамал Хашоги. Според президента истината за този случай никога не може да бъде узната, а добрите отношения с Рияд са в интерес на Съединените щати. Сенаторите обаче продължават да изискват от Доналд Тръмп да изясни въпроса за участието в убийството на саудитския принц Мохамед бин Салман.
Одобряването на този проект на резолюция заплашва да доведе до пълно преразглеждане на отношенията между Вашингтон и Рияд. Междувременно сенаторите се ограничиха до по-лек вариант, който засяга само американското участие в йеменския конфликт. Според експерти, обаче, той има голямо символично значение, има препоръчителен характер и е малко вероятно да засегне йеменския конфликт.
Трябва да се отбележи, че ООН успя да постигне значителен напредък в разрешаването на йеменския конфликт. В Швеция беше постигнато споразумение за примирие в Ходейда, където се намира главното пристанище на страната. Продължаващата ескалация в района може да влоши хуманитарната катастрофа. Според генералния секретар на ООН Антонио Гутиереш споразумението „отваря пътя за напредък в бъдещите преговори“. Друг положителен резултат е споразумението за обмен на пленници. Обсъжда се отварянето на летището в йеменската столица Санаа за международни полети.
Сергей Серебров смята, че „вътрешните условия в Йемен отдавна са узрели за уреждане“. "Точно позицията на САЩ блокира този процес, както на място, така и в Съвета за сигурност на ООН“, заяви той. „Ако Съединените щати бяха приели резолюция, ограничаваща възможностите на Саудитска Арабия да продължи войната, това щеше бъде друго нещо“, каза експертът. Той отбеляза, че ще бъде възможно да се говори за промяна на позицията на Вашингтон само след отказа на САЩ да класифицират хутите като „ирански агенти“.