Стрелецът, който уби трима души на коледен базар в Страсбург е бил един от „войниците“ на групировката „Ислямска държава“, предава AFP.
 
 
Извършителят на „атаката в град Страсбург…. е един от войниците на Ислямска държава и е извършил операцията в отговор на призивите да се цели в граждани на коалицията“, която е срещу джихадистката група. Международна коалиция, ръководена от САЩ, извършва удари срещу джихадистите от 2014 г. насам, както и провежда подготовката и друга подкрепа на силите, които се борят с „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

Шериф Шекат бе застрелян по време на полицейска акция в южния квартал “Нойдорф“. Той е стрелял по полицаи, които са отвърнали на огъня и са го застреляли. Общо 700 полицаи са участвали в операцията по издирването на Шекат. По-рано стана ясно, че жертвите на нападението вече са три, след като един от пострадалите е починал от раните си.

По информация на френската телевизия Бе Еф Ем Шекат е заявил, че е искал да отмъсти за гибелта на радикални ислямисти в Сирия. Телевизията се позова на показанията на шофьор на такси, който твърди, че е бил принуден да откара заподозрения от мястото на атентата до квартал, където нападателят е възнамерявал да се скрие от полицията. "Водачът твърди, че Шериф Шекат му е заявил, че със стрелбата по хора в центъра на Страсбург той е отмъстил за гибелта на свои ислямски братя, загинали в Сирия", съобщи Бе Еф Ем.