Вашингтон. Сенатори предупредиха правителството на Саудитска Арабия, че закупуването на военно оборудване свързано с Русия и Китай вреди на сътрудничеството със САЩ и провокира риск в областта на националната сигурност и икономиките както на Рияд, така и на Вашингтон, се посочва в резолюция, приета от сенаторите, съобщава РИА Новости.
Основното послание на документа, приет от горната камара на американския парламент, е, че Мохамед бин Салман е признат за виновен за смъртта на журналиста Джамал Хашоги.
Проекторезолюцията също така изисква всички страни в конфликта в Йемен, в който участва Саудитска Арабия, да се стремят към „незабавно прекратяване на огъня и политическо уреждане на йеменския конфликт чрез преговори и засилване на хуманитарната помощ за жертвите на конфронтацията“.
През август министърът на външните работи Сергей Лавров заяви, че отношенията между Русия и Саудитска Арабия се развиват интензивно във всички направления. Саудитският външен министър Адел ал-Джубейр заяви, че сътрудничеството е в областта на сигурността, космическото проучване, енергетиката.

Превод и редакция: Калоян Пенков