Джендър постери разбунтуваха Варна и Бургас, свалят ги

  •  
  •  

“Няма страшно. Това е просто любов”. Едно послание от билбордове с огромни снимки на прегърнати гей двойки – момичета и момчета, застанали пред емблематични български сгради, разгневиха стотици жители на Варна и Бургас и напълниха с коментари социалните мрежи.

Джендър постерите в Морската столица на булевардите “Васил Левски” и 8-ми Приморски полк” първо бяха напръскани със спрей, а впоследствие свалени. От общината уточниха за “Труд”, че срещу тях са подадени над 70 граждански сигнала. В Бургас тази вечерт се организира протест срещу билбордовете в кварталите “Славейков” и “Меден рудник”, после фирмата, която ги постави, ги свали заради страх демонстрантите да не ги разбият.

 
 
Моника Писанкънева

Пред вестника от Фондация “Работилница за граждански инициативи”, която е координатор на проекта “Заедно за правата на ЛГБТИ в България”, финансиран с 200 хил. евро по програмата “Права, равенство и гражданство” на ЕК, уточниха, че това е информационна кампания, която освен Варна и Бургас, тепърва ще обхване София и Пловдив. На въпрос къде ще бъдат поставени и кога билбордовете в София, Моника Писанкънева, мениджър Развитие на филантропията във фондацията обяви, че “местата трябва да са видими, за да стигне посланието до повече хора”. Това е и нейното обяснение защо на фотосите за фон са избрани сгради като Народното събрание, НДК, Софийския университет.

“Посланието е за нуждата от равни права, а парламентът като законодателен орган се грижи законодателството да отговаря на актуалните обществени отношения”, обясни Писанкънева.

 

Координация

Кой стои зад проекта

Координатор на информационната кампания по проекта “Заедно за правата на ЛГБТИ в България е Фондация “Работилница за граждански инициативи”. Участници в проекта, финансиран от ЕК, са Българското училище за политика “Димитър Паница”, Български донорски форум, Фондация ГЛАС – България, Младежка ЛГБТ организация “Действие” и Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.

 

КТ “Подкрепа” се дистанцира от инициативата

600 учители участват в семинари по темата

 
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат ”Образование” към КТ “Подкрепа” уточни, че се дистанцират от това си участие и от всякакъв вид такива кампании за тези ЛГБТ каузи.

В проекта на информационната кампания е записано провеждането на 30 семинара по темата в 30 различни града, с участието на 600 учители. От Фондация “Работилница за граждански инициативи” обявиха за вестника, че основен партньор на семинарите е КТ “Подкрепа”. Оттам уточниха, че няколко подобни семинара вече са проведени в различни честа. Пред “Труд” д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат ”Образование” към КТ “Подкрепа” уточни, че се дистанцират “от това си участие и от някакъв вид такива кампании за тези ЛГБТ каузи”. На въпрос за участието им в семинарите той уточни: “след развитието с Истанбулската конвенция преценихме, че нашият синдикат и нашата конфедерация ще бъдат по-умерени в такъв тип участия. Като цяло проблемът за равенството е приоритет на всеки един европейски синдикат, но в случая от конкретни събития се дистанцирахме и нямаме нищо общо с тази инициатива”.