Жителите на Чепеларе затвориха напълно главния път Смолян – Пловдив, в знак на протест срещу закриването на Районната прокуратура в града, предаде Фокус, като се позова на адвокат Иванка Сивенова от „Инициативен комитет за защита на човешките, гражданските и съюзни права на гражданите на Община Чепеларе“.

По думите й протестът се провежда в района на ПГ „Никола Вапцаров“ с пълна блокада на пътя, като се пропускат единствено автомобили със специален режим на движение. Протестиращите се движат непрекъснато по пешеходната пътека пред училището. Засега присъстват около 50 души, но присъствието на хора се увеличава, а и от двете страни на протеста вече са се образували дълги опаши от автомобили.

Адвокат Сивенова отбеляза, че шофьорите засега не са изразили недоволство, а дори подкрепят протестиращите. На протеста има очаквано и засилено полицейско присъствие, но засега протича спокойно. Адвокат Сивенова подчерта, че протестът в Чепеларе е ултимативен и ако и този път хората не бъдат чути се планира протестите да продължат и всеки следващ път ще се увеличава времето, за което главният път Смолян – Пловдив ще се затваря и по този начин ще се блокира входа за Смолянска област.

През последните месеци, жителите на Чепеларе протестираха два пъти в Чепеларе и веднъж в София пред сградата на ВСС с искане Районната прокуратура в града да не бъде закрита и преструктурирана в Териториално подразделение. Прокуратурата в Чепеларе, както и тази в Мадан трябва да бъдат закрити от началото на 2019 г.