София. Бих подкрепил мерки за повишаване на контрола върху екземплярите на изборните протоколи. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от ГЕРБ Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос как гледа на идеята на президента да има видеонаблюдение там, където се броят бюлетините, Кирилов отговори, че тя е била коментирана и по време на заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси. „Тя беше развита от колегите Хамид Хамид и Йордан Цонев и е подвариант на предложението на ПП „Воля“. В тази идея има логика. Досегашната практика е да не се провежда видеонаблюдение, за да се гарантира тайната и спокойствието на изразяването на вота. Ако се приложи тази идея само за броенето в секционните избирателни комисии, мисля,че ще се получи положителен ефект дотолкова, доколкото всички ще можем да сме сигурни, че в този етап имаме поглед, контрол и публичност“, заяви Кирилов и подчерта, че и сега законът е гарантирал възможността на всички лица, които имат право да наблюдават изборния процес, да присъстват и на преброяването. "Аз лично бих предпочел да се не прави този експеримент", каза още той.
„Бих подкрепил мерки за повишаване на контрола върху екземплярите на протоколите. Дали да се отнеме т.нар. чернова на секционните избирателни комисии, не се го обсъждали още. Ако това се случи, ми се струва, че ще се получи рязко влошаване на качеството на самия протокол. Би следвало обаче черновата сериозно да се отличава от официалния екземпляр на протокола, който ще бъде окончателният документ за проведените избори в секциите“, коментира Кирилов.
Цветилена СИМЕОНОВА