Знаете ли, че по прогноза на Световната здравна организация през 2020 г. депресията ще се превърне във второто по разпространеност заболяване в световен мащаб. Оказва се, че всяка година около 200 милиона души заболяват от депресия, но най-вероятно броят им е по-голям. 

Ще ви представим един сравнително нов за България метод за лечение на това заболяване. Става дума за т.нар. транскраниална магнитна стимулация, а за нея разказва д-р Калин Стойнов - психиатър. Той е работил във Военномедицинска академия - София и има опит в лечението на тревожни разстройства и стрес; афективни разстройства (депресия, биполярно разстройство), шизофренни разстройства (шизофрения, шизоафективно разстройство, налудни разстройства, остро полиморфно психотично разстройство) и др. Д-р Стойнов е консултант в терапевтична група за зависимости “Солидарност”. 

- Д-р Стойнов, какво определение бихте дали на същинската депресия? 

- Да, наистина думичката “депресия” е добила доста голяма популярност, тъй като повечето хора изпитват понякога тъга или чувство на потиснатост, или на унилост. Това са емоции, които съпътстват всеки нормален човек в неговия живот. Но когато такова състояние започне да нарушава нормалното ни функциониране за период, траещ поне две седмици, тогава можем да говорим за депресия. Понякога обаче депресията не е чак толкова лесна за диагностициране и разпознаване. Често говорим за т.нар. маскирана депресия. При нея симптомите са покрити и тя е характерна по-скоро със соматични изяви - главоболие, световъртеж, болки в гърба, различни неразположения. Именно затова понякога пациентът се лута от лекар на лекар. 

Когато човек не се чувства добре в продължение на повече от две седмици, в смисъл, когато е потиснат, тъжен, нарушени са сънят му, апетитът му, либидото му, т.е. основните функции, нека не се притеснява и да потърси помощ от специалист. Най-добре е, разбира се, този специалист да е психиатър. Той би трябвало да му предложи най-удачното лечение - било то медикаментозно, било то друго или комбинирано.

- Какви подходи и терапии основно се използват в лечението на депресията?

- Основният подход е медикаментозното лечение, като главно се използват антидепресанти. Освен тях обаче могат да се използват и т.нар. стабилизатори на настроението. Могат да се използват и невролептици в някои случаи, както и анксиолитици за намаляване на тревожността.  

Антидепресантите са медикаменти, които изискват малко повече време, за да започнат да действат, да се разгърне техният ефект. Затова използваме и спомагателни медикаменти през този период, за да съумеем да тушираме някои съпътстващи симптоми, като например силна тревожност, вътрешно напрежение и др. 

- А какво ще кажете за невролептиците? Те по-силни ли са, създават ли зависимост?

- Не, не е проблемът дали са по-силни. Просто има случаи, когато ниски дози невролептици могат да помогнат за различни симптоми - например за същото това напрежение, което вече споменах. В някои случаи депресията може да е психотична, т.е. да има елементи на психоза, тогава именно използваме невролептици. Например съществуват състояния “налудности за вина”, които по-често се срещат при такива болни. Пациентът често пъти е убеден, че дори заслужава наказание за нещо, което не е извършил. В такива случаи наред с антидепресантите прибягваме и до невролептици. 

Д-р Стойнов

- В какво се изразява транскраниалната магнитна стимулация за лечение на депресия?

- Най-общо транскраниалната магнитна стимулация е неинвазивен метод на лечение. Оборудването изцяло е изнесено извън човешкото тяло. Принципът на действие е следният: апаратът преобразува електрическия ток в магнитно поле и чрез един накрайник, поставен на главата, това магнитно поле се насочва в определени зони, които целим да стимулираме. Т.е. получава се стимулация на мозъка, като различната честота на импулса, която избираме, може да повишава или да понижава нервната възбудимост. И всъщност използваме тези ефекти, поради това транскраниалната сатимулация може да се използва и при други заболявания.

По отношение на депресията ефектът, който очакваме да се постигне, е постепенно стихване на симптомите. Тук е мястото да припомня, че симптомите на депресията са най-разнообразни: от тъга до нарушена концентрация, липса на желание, липса на интерес, липса на удоволствени преживявания. Целта е тези симптоми и усещания да бъдат туширани във времето. Разбира се, с една или две процедури това няма как да се получи. Трябва да се проведе пълен курс, който обикновено обхваща няколко седмици с почивка от събота до понеделник. 

- Какви са вашите наблюдения от практиката ви досега, какво споделят вашите пациенти?

- Мога да кажа, че са добри нашите наблюдения. Това е метод, който е утвърден по света, не е нещо съвсем ново. Да, в България сега навлиза, в последните няколко години. Но вече има натрупан опит и в тази сфера на лечение. Често добавянето на този вид терапия към медикаментозната при ненапълно заличени симптоми води до добри ефекти. Това е т.нар. аугментация, т.е. усилване на ефекта на медикамента.  

- Има ли желаещи да се лекуват по този начин?

- Има, разбира се. Има много хора, при които един или два опита за лечение на депресията с антидепресанти не довежда до желания ефект. И тогава те търсят алтернатива.   

- Д-р Стойнов, има ли противопоказания транкраниалната магнитна стимулация? Може ли всеки желаещ да се подложи на такава терапия? 

- Почти всеки може да се подложи на такава терапия. Противопоказанията са наличие на различни метални импланти в главата, които обаче са подвижни. Т.е. зъбните импланти, пломбите, те не се явяват противопоказания, тъй като са стабилно прикрепени и не пречат за извършване на процедурата.

- При какви други заболявания и състояния може да се прилага този метод?

- Този метод може да се използва и при биполярно разстройство; при различни видове тревожност и разстройства, свързани със стрес; при обсесивно-компулсивно разстройство. Напоследък се трупат сериозни данни за използването на транскраниалната магнитна стимулация и при зависимости, тъй като тази терапия повлиява силното желание за употреба. Има и други състояния и трябва да ги споменем. 

Транскраниалната магнитна стимулация може да се използва и при главоболие; при шум в ушите. Едно от интересните му предназначения също така, където се трупат данни в момента, това е лечение на безсънието. Както състояния, при което безсънието е първично, така и проблеми, където то е вторично. Както например е при депресията и други състояния, нарушаващи съня. 

- Някъде прочетох, че се прави опит за прилагане на този метод и при наднормено тегло, за отслабване?

- Има такива нови проучвания и засега резултатите са обнадеждаващи. Това също е интересно приложение, което, надяваме се, в бъдеще да се развие.

Яна БОЯДЖИЕВА