София. Първите 20 електробуса с нулеви емисии за околната среда вече се движат по линии №309 и №9 в София. „Това са първите електробуси в страната като градски транспорт“, обясни кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Електробусите са с вградени батерии с капацитет 324 kWh и 320 км пробег с едно зареждане, като в гаражите на Столичния градски транспорт са изградени 10 единични и 5 двойни зарядни станции. Автобусите разполагат с климатична система, ниско подови са, с рампи за облекчаване на движението на хора с двигателни проблеми, както и за детски колички. Оборудвани са с USB-гнезда за зареждане на мобилни устройства, видеонаблюдение, планира се в скоро време да бъде пуснат и безплатен Wi Fi достъп
До края на тази и следващата година ще бъдат пуснати още 142 нови автобуса на природен газ с най-високия екостандарт ЕВРО6. Модернизацията на градския транспорт е част от мерките за подобряване на качеството на въздуха. До момента сме подменили 60% от автобусите, а догодина процентът на новите автобуси на линия ще е 90.
За да се стимулира използването на електрически автомобили от Столична община е подготвен и конкурс за изграждане на 50 зарядни станции в различни точки на града. Йорданка Фандъкова отбеляза, че частните електрически превозни средства в София към момента са 350, а Столична община разполага с 5, които се използват от столичния инспекторат, както и при обслужването и работата по столичните паркове и градини.
Теодора ПАТРОНОВА