София. Министерският съвет отпусна допълнителни средства в размер до 1 349 856 000 лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2018 г. за изграждането на 134,2 км от автомагистрала „Хемус“ между Боаза и път I-5 Русе - Велико Търново. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която представи по време на седмичното правителствено заседание проекта на постановление за допълнителни разходи по бюджета на МРРБ за 2018г. за изграждане на автомагистрала „Хемус“. Министър Аврамова уточни, че средствата се осигуряват за сметка на централния бюджет чрез преструктуриране на разходи и трансфери. По думите ѝ средствата ще бъдат използвани за изграждане на участък, който е от изключително важен държавен и обществен интерес за развитието на пътната инфраструктура в Северна България. „С построяването на отсечката на автомагистрала „Хемус“ ще се повиши както безопасността на движението, така и ще се постигне максимална скорост“, допълни тя. Министър Аврамова припомни, че общата дължина на автомагистрала „Хемус“ от София до Варна е 420 км, от които са изградени 170. По думите ѝ в момента се строят 26 км от автомагистралата - отсечката Ябланица-Боаза от 9,3 км и Буховци-Белокопитово от 16,32 км. „Цялостното изграждане на автомагистрала „Хемус“ е основен приоритет в работата на правителството“, каза още министър Аврамова.
Премиерът Бойко Борисов също подчерта, че завършването на магистралата и развитието на Северна България е сред основните приоритети на кабинета. „Знаете, че преди години „Хемус“ не знам поради какви причини, но по времето на друго управление, беше извадена от възможността да бъде финансирана от европейски програми. А ние искаме да направим процесът необратим“, посочи премиерът. „Затова с нашето решение заделяме парите, за да можете като си отидете, да кажете на хората това, което сме поели като ангажимент - не само на юг –„Струма“, „Марица“, „Тракия“, а и „Хемус“ да е необратим проект и после да няма някой, който да каже, че няма пари“, обърна се Борисов към присъстващите на заседанието кметове на Варна, Търговище, Велико Търново, Севлиево, Ловеч и Плевен.„Така че си изпълняваме днес ангажимента. Парите сме ги събрали повече от битката с корупцията и контрабандата. Това е ясно и затова изцяло са бюджетни пари“, допълни премиерът.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов благодари от името на 122 общини и 13 области от Северна България за поетия и изпълнен ангажимент. Той заяви, че магистрала „Хемус“ е от огромно значение за икономиката на север от Стара планина и чертае бъдещето на Северна България. „Благодарение на правителството, за магистралата вече няма да говорим за уточняване на трасета и срокове, а ще има реално изпълнение“, заяви още Панов.
Цялостното доизграждане на автомагистрала „Хемус“ бе обявено като основен приоритет в управленската програма на правителството с оглед бъдещето на Северна България и модернизирането на региона, осигуряването на по-бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна, както и връзка с пристанището във Варна, което е ключово за търговията с Русия, Украйна и Турция.
Весела АЛЕКСАНДРОВА