София. Социалната комисия в парламентарна прие на първо четене законопроекта за социалните услуги. С него се предвижда до 1 януари 2021 г. да бъде приета Национална карта на социалните услуги. Съществуващите специализирани институции за деца трябва да бъдат закрити в същия срок. Чрез закона се създава и възможност за ползване на общодостъпни социални услуги от всички лица, а не само от уязвими групи, като се дава право те сами да избират доставчика на услугата. Предвижда се и приемането на Наредба за качеството на социалните услуги, както и да заработи Агенция за качеството на социалните услуги към министъра на труда и социалната. За първи път се въвежда и ежегоден мониторинг на социалните услуги на национално ниво, което ще се провежда от Агенцията за качеството на социалните услуги.
Законопроектът беше представен от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, който посочи, че чрез него се урежда изцяло предоставянето, финансирането, качеството и контрола на социалните услуги в България. „Основните цели са гарантиране на достъпност, качество и насърчаване на услугите и публично-частното партньорство. Въвежда се и смесено финансиране от държавен и общински бюджет, както и възможност за финансиране от частни и физически лица. Промяна има и в дефиницията за социални услуги, която от сегашното разбиране от Закона за социалното подпомагане за физически места започва да се разглежда като дейности за превенция на социалното изключване и дейности за подобряване качеството на живот“, заяви Петков и посочи, че се облекчава и създаването на социални услуги, финансирани от държавния бюджет.
Зам.-председателят на парламентарната социална комисия и депутат от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков определи законопроекта като „добър“ и коментира, че левицата ще го подкрепи на първо четене, но няма да си спести и критиките. Той посочи, че няма нито едно становище против законопроекта с изключение на това на КТ „Подкрепа“, които казват, че в голяма степен социалните услуги се превръщат в търговска дейност, която трябва да се заплаща. „Това наистина са неща, които подлежат на критика, но не развалят добрия законопроект. Добре е, че на едно място се събира цялата дейност по предоставяне на социални услуги. Ще подкрепим на първо гласуване законопроекта и се надяваме между първо и второ четене да добавим още неща, които по някаква причина не са влезли в законопроекта досега“, заяви Гьоков.
Омбудсманът Мая Манолова също приветства новия законопроект. Тя посочи, че той се опитва да реши три важни въпроса, които съществуват в момента – достъпа до социални услуги, контрола върху социалните услуги, предназначени за деца, и възможността за предоставяне на услуги на българи, живеещи зад граница.
Законът за социалните услуги трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 г. Той е третият от пакета, който дискутираха управляващите и майките на деца с увреждания. Парламентът вече прие окончателни законите за хората с увреждания и за личната помощ.
Цветилена СИМЕОНОВА