Вашингтон. В сряда федерален съдия от Манхатън осъди Майкъл Коен, „дясната ръка“ на президента Доналд Тръмп, на три години затвор за ролята, която имаше в скандала с даване подкуп за мълчание в предизборната президентска кампания през 2016 година, информира американският The Washington Examiner.
Адвокатите на 52-годишния Коен са обявили, че той не трябва да излежава присъдата, тъй като неговите действия са отражение на „страстна лоялност“ към Тръмп. Според федералния съдия Уилям Х. Поли III от Районния съд нещата стоят по друг начин.
Той е разпоредил Коен да се яви в затвора на 6 март, а също и да заплати 500 000 щатски долара нанесени загуби и компенсация за използвани милион и 400 000 щатски долара, а също и 50 000 долара наказателна глоба.
В сряда Коен се е извинил и е заявил, че поема „цялата отговорност за всяка своя постъпка, като се обявявам за виновен лично пред всички, които са били свързани с мен, както и пред всички, свързани с президента на Съединените Американски щати“
“Наскоро президентът написа в Туитър съобщение, с което ме обвини, че съм слаб. Това е вярно, но поради съвсем различни причини. Това е заради времето, време, в което се чувствах длъжен да прикрия неговите неприлични дела,” е заявил Коен пред съда.
Присъдата е кулминация от обвинението във виновност, повдигнато срещу Коен в две отделни съдебни дела през тази година.

Превод и редакция: Ивелина Ватова