София. Правителството предложи ст. комисар Ивайло Иванов за главен секретар на МВР. Новината стана ясна от думите на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Според него Ивайло Иванов, който към този момент е директор на СДВР, има всички необходими качества за длъжността главен секретар на МВР. Министър Маринов изтъкна, че Иванов е дългогодишен служител на Министерството на вътрешните работи. „Смятам, че има всички необходими качества за работа в екип и изпълнение на длъжностната характеристика, която изисква длъжността главен секретар на вътрешните работи“, допълни министър Маринов. Той уточни, че Министерският съвет предлага кандидатурата на Иванов, като президентът трябва да издаде указ за назначаването му на поста. По думите му проектите на решение, указ и мотиви са съгласувани с Президента на Република България.
Текстовете на Закона гласят, че главният секретар е висшата професионална длъжност в министерството. Той планира, организира и контролира основните дейности на МВР и отговаря за изпълнението им. Главният секретар организира и контролира взаимодействието между основните структури на МВР при извършване на основните дейности, осъществява взаимодействие с други държавни органи и организации, както и със съответните структури с полицейски правомощия на други държави и с международни органи и организации при изпълнение на основните дейности и издава заповеди във връзка с изпълнението на правомощията си.
Постът бе овакантен, след като на 19 септември 2018 г. държавният глава Румен Радев разписа указа за освобождаването на Младен Маринов, който бе предложен от премиера Бойко Борисов за поста министър на вътрешните работи. Маринов зае мястото на министър Валентин Радев, който подаде оставка заедно със своите колеги Николай Нанков и Ивайло Московски заради катастрофата край Своге, при която загинаха 16 души, а 21 бяха ранени.

Кой е Ивайло Иванов?
Ивайло Иванов е роден на 25 февруари 1977 г. в Луковит, област Ловеч. Завършва бакалавърска степен по специалността „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ в Академията на МВР през 2001 г. През 2010 г. завършва магистърска степен в ЮЗУ "Неофит Рилски" специалност "Право". Старши комисар Ивайло Иванов работи в системата на МВР от 1999 г., като от май 2017 г. към момента изпълнява длъжността директор на Столична дирекция на вътрешните работи. Заемал е длъжността полицай в "Полицейски сили за охрана" към "Охранителна полиция" - СДВР. След това е полицейски командир в "Полицейски сили за охрана" към "Охранителна полиция" на СДВР. По-късно е началник група в отдел "Специализирани полицейски сили" – СДВР и заместник-директор на РДПГ „Аерогари“ и директор на РДПГ „Драгоман“. Завършил е курсове за повишаване на квалификацията в Академията на МВР, в Германия и Холандия и специализиран курс в Международната правоприлагаща академия ILEA през 2015 г. в Будапеща, Унгария и в Розуел, САЩ през 2017 г. Притежава доказани професионални качества и богат практически опит и отговаря на изискванията на закона за заемане на длъжността.
Деница КИТАНОВА