София. Правителството одобри българската позиция за заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на 13-14 декември в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Заседанието ще бъде посветено на темите многогодишна финансова рамка 2021-2027 г., единен пазар, миграция, противодействие на дезинформацията, борба срещу расизма и ксенофобията, климатичните промени. Ще бъдат представени резултатите от гражданските консултации в Европейския съюз. Лидерите ще обсъдят провеждането на първата среща на върха между държавите-членки на ЕС и Лигата на арабските държави на 24-25 февруари 2019 г., както и други актуални външнополитически въпроси.
На 14 декември ще се проведе среща на държавите от еврозоната в разширен формат. Очаква се по време на срещата лидерите да приемат конкретни решения, както и да бъдат дадени насоки за задълбочаването на Икономическия и паричен съюз.
Одобрена е също така българската позиция за предстоящото на 13 декември извънредно заседание на Европейския съвет (чл. 50) в Брюксел относно оттеглянето на Обединеното кралство (ОК) от Европейския съюз. Европейският съвет (чл. 50) се очаква да обсъди актуалното състояние на преговорите по оттегляне на ОК от ЕС.
За България постигането на Споразумение за урегулирано оттегляне на ОК от ЕС с преходен период е най-добрият възможен най-добрият възможен вариант за приключване на преговорите. Това ще гарантира максимално възможна приемственост в редица важни за страната ни области и ще даде достатъчно време за адаптиране на гражданите и бизнеса, като осигури възможност за плавен преход към бъдещите отношения.