София. Министър Петя Аврамова трябва да обясни защо по програмата „Транзитни пътища V“ разликата между договорените и изплатените от АПИ суми е повече от 250 млн. лв. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Искам да дам един пример за срастването между държавата и бизнеса. Става дума за това - през АПИ се договарят едни количества и обеми на сделките за стотици милиони, след което се оказа, че изпълнението и разплащането по тези сделки са стотици милиони повече. Тоест, само по едната програма - „Транзитни пътища V“, само за осем от възможните лотове там разликата между договорените и подписаните суми и сумите, които са изплатени от АПИ, са повече от 250 млн. лв.“, заяви Кутев.
Той посочи, че тези 250 млн. лв. са били разплатени на строителните фирми без търг, без процедура, с допълнителни анекси. „Въпросът, който колегата Петър Витанов зададе на министър Петя Аврамова, е на какво основание това се прави. Защото в закона е записано, че това може да се прави само при дребни промени – след като е подписан договор, ако се наложи някъде да се разшири или намали дебелината на слоя например. А тук става дума за такива дребни промени, които са на стойност 250 млн. лв. Договаря се една сума, а се плаща 3-4 пъти по-голяма чрез заобикаляне на закона и правилата. Въпросът го има и се надявам този петък да има отговор на него от министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да разберем как се харчат тези пари“, каза още Кутев.
Цветилена СИМЕОНОВА