Атмосферният V12 мотор ще развива 1014 к.с.

Британският производител Aston Martin най-после представи напълно атмосферния V12 двигател, който е част от хибридната система за суперколата Valkyrie. В разработката на 6,5-литровия мотор е участвала и компанията Cosworth, като въпреки впечатляващите си характеристики, моторът отговаря на всички стандартни за вредни емисии и може да се използва от серийни модели.



Пиковата мощност на 6.5 V12 агрегата се постига при 10 500 об/мин, като е точно 1014 к.с. Максималният въртящ момент от 740 Нм е достъпен при 7000 об/мин. По-голяма част от елементите на мотора са направени от готови детайли, като някои от тях са от титан. Те са взаимствани от двигателите на болидите във Формула 1, като в крайна сметка теглото на агрегата е само 206 кг.



„Това, че ни помолихте да направи V12 двигател за един от най-знаковите модели в историята е повод за гордост. Десетилетията, които прекарахме във Формула 1, ни подготвиха за изисквания и спецификациите, но когато започнахме разаботката с Aston Martin, стана ясно, че това е едно от най-големите предизвикателства, с които све се сблъсквали”, коментира изпълнителният директор на Cosworth – Брус Ууд.

В Aston Martin ще могат да увеличат въртящия момент на мотора, тъй като ще го използват за хибридна система с литиево-йонни батерии електромотори. Така сумарната мощност на агрегата ще достигне до 1130 к.с., а въртящият момент ще надхвърли 1000 Нм.



„С този мотор Cosworth премества границите на възможностите на автомобилостроенето, като се съмнявам, че някога някои друг ще успее да постигне същото”, коментира изпълнителният директор на Aston Martin – Анди Палмър.

Снимки: Aston Martin