София. ГЕРБ искат служебно печелене на следващите избори, каквито и да са те. Какво се промени за няколко години, когато ГЕРБ приеха машинното гласуване и дистанционното електронно гласуване- досега, когато го отменят?, попита секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов от парламентарната трибуна. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП, Според него се е разбил политическият мит за непобедимостта на ГЕРБ. „Появи се алтернатива и те се уплашиха. Как да ги изберат, когато не са толкова обичани“, каза още той. Според него не може да се коментира и оправданието, че няма пари. „Управляващите разпределиха милиарди с постановление на МС. Логично е, че няма да дадат пари, за да бъдат свалени от власт“, допълни Попов. По неговите думи в последните парламентарни избори недействителните бюлетини са 169 000 за страната, а 4% бариера за влизане в Народното събрание е 136 000 гласа. „Как се борят срещу недействителните гласове, като отменят машинното гласуване?“, попита още Филип Попов.
„Единственият начин да се върне доверието на гражданите в институциите е машинното гласуване. Управляващите искат да продължат една изключително добре изработена практика за манипулация на гласуването на българските граждани“, заяви народният представител Иван Иванов. Той обясни, че е участвал в избори и знае как се подменят бюлетини, как се носят чувалите, как изчезват материалите на цели комисии и след това се появяват. „Последните години броят на гласуващите в страната намалява. Основната причина те да се откажат от правото си на глас е усещането за предреченост на вота“, каза още Иванов. Той подчерта, че Венецианската комисия казва да не се правят промени в изборното законодателство 6 месеца преди избори.
„Обединени патриоти и ГЕРБ не искат машинно гласуване. В закона е написано ясно – 12 000 секции и 12 000 машини. Те защо искат 1000 машини? Ако не е честно машинното гласуване, да кажат нула, да ни убедят и да го отменим“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. Той припомни изказване на Данаил Кирилов, в което казва, че ако са искали да манипулират изборите, са щели да въведат електронното дистанционно гласуване. „Те го предложиха преди няколко месеца. Това означава ли, че искат да манипулират изборите? ГЕРБ не може да прави избори, без да фалшифицира. ГЕРБ не може да прави избори с машина и независимо. Няма лошо- да загубиш по честен начин“, каза още Георги Свиленски.