Караянчева се закани след критиките за корупция в строителството: Клеветата може да влезе в Наказателния кодекс

"Освен клеветата може и нещо друго да влезе в Наказателния кодекс"


Председателката на парламента се изяви като говорител на протестиращата Камара


Председателят на парламента Цвета Караянчева се изяви като говорител на Камарата на строителите в България (КСБ).
Тя даде брифинг след среща с тях в Народното събрание. Днес Камарата изкара тежка техника на протест в София заради критиките на БСП, че има корупция в строителството по пътищата.

Караянчева изчете пред медиите какви действия са предприели от КСБ: „Днес представителите на Камарата на строителите в България внасят в Народното събрание подписка и отворено писмо, като настояват за спиране използването на бранша за политически цели. Второ, преустановяване на необоснованите и неподкрепени с доказателства публични твърдения за корупция и злоупотреби в строителството. Трето, защита правата и осигуряване спокойствие и сигурност на българските строители.”
Председателката на парламента заяви от свое име, че ги подкрепя.

Репортерка попита Караянчева – дали ще направят промени в Наказателния кодекс, така че онези, които клеветят строителите, да могат да носят наказателна отговорност, и по-точно такива промени, с които строителите след това да могат да съдят за пропуснати ползи.

Шефката на парламента отговори: „Темата за клеветата е много важна. Радвам се, че я повдигате. Но това е въпрос, който ще обсъдим с колегите юристи. Засега лично аз не съм мислила в тази посока, но и на работната група, която ще се организира, могат да се обсъдят тези теми. Разбира се, освен клеветата може и нещо друго да влезе в Наказателния кодекс, така че темата е съвсем различна.”

Цвета Караянчева бе попитана какво мисли за прецедента - едрият бизнес да протестира чрез мирна демонстрация срещу опозицията.
„България е демократична държава и всеки има право да изрази своето мнение – дали с мирна демонстрация или с подписка, или, както виждате в случая, и с двете; а ние като политици трябва да чуеме какво казват и браншът, и бизнесът, и българските граждани”, обясни шефката на парламента.

В категории: Политика