Процесите срещу бившите военни командири в Косово, напрежението между Албания и Гърция и убийството на Джамал Хашоги са сред основните теми на балканския печат.

***
Прищина. Съдът в Хага призова четирима военни командири от Армията за освобождение на Косово (АОК), пише албанския вестник Gazeta Express, базиран в Косово.
Сред призованите от Специализираната прокуратура в Хага са бивши командири от района на Дреница Сами Луштаку и района на Лапи Рустем Мустафа и Назиф Мехмет, както и бившия шеф на военния съд на АОК Сокол Добруна, който в интервю за телевизия Т7 заяви, че е поканен да даде показания на 12 декември в специализираната прокуратура в Прищина. Не е известно дали бившите командири на АОК са били призовани от Прокуратурата като заподозрени или като свидетели. Очаква се други членове на бившата АОК да пътуват в Хага през януари, когато ще бъдат разпитани, потвърди защитата им. Адвокатът на Лущаку и Мустафа Арианит Кочи потвърди, че клиентите му ще пътуват доброволно до Хага.
***

Анкара. Националната разузнавателна организация (МИТ) на Турция редовно провежда курсове по антишпионаж за служители в стратегическите обекти в страната, пише вестник „Джумхуриет”. От 2009 година през тези курсове са преминали 18 хиляди и 268 служители на различни ключове позиции в 390 стратегически структури. На обучаваните се дават брифинги на тема „Противодействие на разузнаването” и „Стратегическо сътрудничество ". Целта на МИТ е да разясни „професионално” геополитическото положение на Турция, както и предприеманите стъпки от чуждите разузнавателни централи през последните години в тяхната професионални сфера и в областта по-специално на турската военна промишленост. В проекта на МИТ са ангажирани както служители в стратегическите държавни органи и институции, така и заемащите „критични” позиции в частни фирми, развиващи дейност в съответните стратегически области, посочва още „Джумхуриет”.
***

Атина. Гърция осъди решението на Албания да конфискува земи на етнически гърци в южната част на страната, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Фона на все още обтегнатите отношения между двете страни след убийството на етнически грък от полицията в Албания през октомври, гръцкото външно министерство във вторник осъди решението на албанските власти да конфискуват имущество, принадлежащо на етнически гръцки семейства в южната част на страната.
Решението на Министерския съвет на Албания, което включва и продажбата на имоти, принадлежащи на етнически гърци в района на Химара, Авлон (Вльора) и Екамилия (Ксамил) с оглед развитието на туризма, подписано от премиера Еди Рама, предизвика предупреждение от Атина за амбициите на Албания за членство в Европейския съюз.
В изявление гръцкото външно министерство призова Тирана да отмени решението, като го нарече нарушение на Европейската конвенция за правата на човека, както и на предходни съдебни решения по подобни казуси.
"Тези действия не са в съответствие с обявените европейски стремежи на Албания и противоречат на съответните им задължения", се казва в изявлението.
Министерството каза, че ще наблюдава развитието на ситуацията, като същевременно продължава усилията си за изграждане на отношения на доверие и сътрудничество с Тирана.
Междувременно организацията „Омония“, представляваща гръцкото малцинство в Албания, обеща да използва всички правни средства, с които разполага, с цел защита на правата и интересите на етническите гърци в региона.
***

Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза във вторник, че стои зад престолонаследника на Саудитска Арабия, въпреки преценката на ЦРУ, че принцът е отговорен за убийството на журналиста Джамал Хашоги и исканията на американски сенатори Тръмп да потърси отговорност от фактическия лидер на кралството, пише турския вестник Daily Sabah.
Тръмп отказва да коментира дали престолонаследникът Мохамад бин Салман е бил съучастник в убийството, но той ясно показва подкрепата си за него през последните два месеца.
"Той е лидер на Саудитска Арабия, те са много добър съюзник", каза Тръмп в интервю в Овалния кабинет.
Попитан от Reuters, дали подкрепяйки кралството , означава, че подкрепя и престолонаследника Тръмп е отговорил: "Е, в този момент със сигурност означава това."
Някои членове на управляващото семейство на Саудитска Арабия правят опити да не позволят на Мохамад бин Салман да стане крал, съобщи Reuters като се позовава на източници в близост до кралския двор и те смятат, че Съединените щати и Тръмп могат да играят решаваща роля.
„Просто не съм чувал това“ - каза Тръмп. "Честно казано, не мога да коментирам това, защото изобщо не съм чувал за това. Всъщност, по-скоро чух, че той е много силен и е на власт."