София. БСП направи огромна грешка, тиражирайки недоказани обвинения за целия строителен бранш. Тава каза пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Считам, че недоволството на строителите е основателно и всички ние като представители на политика в България трябва да много да внимаваме, когато изричаме силни думи по отношение на определени сектори от икономиката. Защото всички те създават брутен продукт, създават заетост и желанието ни да се представим за радикални борци за някаква истина често може да застраши и бизнеса, и работните места. И в това отношение БСП направи огромна грешка, тиражирайки недоказани обвинения за целия бранш“, заяви Веселинов.
Той посочи, че като човек, който пътува с автомобил, и човек, който през четири години от работата си е бил свързан със системата на пътищата, може да каже, че в голяма степен пътищата в България са направени по необходимите стандарти. „Естествено, има множество проблеми, които дават отражение върху качеството на пътищата, но те най-често са заради неправилни законодателни или административни решения. Типичен пример за това е недостатъчния контрол върху материалите. Но смятам, че едно по едно тези неща, които вредят на качеството на пътищата, се „обират“ от законодателя и възложителите и силно се надявам този тип кампании срещу българския бизнес да нямат за цел неглижирането на българските фирми и възхода на чужди, които да ползват българските за подизпълнители“, каза още депутатът от „Обединени патриоти“.
Във връзка с предложението на председателя на парламента Цвета Караянчева за създаване на работна група, Веселинов посочи, че всичко може да бъде от помощ. „Но мисля, че като цяло диалогът с Камарата е добър“, заяви той. Според него няма пробойна в закона. „Но не е създадена методология, която да определи на какви критерии трябва да отговаря даден път. Ако някой ми покаже норматив, където и да е по света, който да може да позволи оценка на качеството на строителството към момента на строителство с 10-годишна давност, аз ще си скъсам дипломата за строителен инженер“, обясни Веселинов. „Очевидно БСП ще трябва по друг начин да си решава вътрешните проблеми“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА