Страсбург. Стрелецът, който уби четирима и рани близо 12 души на оживен коледен базар във френския град Страсбург във вторник, е изчезнал, обобщава информацията до 03.00 ч. AFP, като съобщава и последни данни от властите.
Продължава преследването на убиеца, който в 20.00 ч. местно време (21.00 ч. бълг. време – бел. ред.) откри огън на една от най-натоварените улици в града и накара тълпи вечерни продавачи в магазините да се разбягат, за да се спасят.
Войниците, които са патрулирали в района като част от редовна антитерористична операция, са открили огън и са го ранили, докато той е бягал, но не са успели да го спрат.
Кметът Ролан Риес е съобщил за AFP, че убитите са четирима, а трима-четирима от ранените са в критично състояние. По-рано официално бе съобщено за двама убити.
Стрелецът е идентифициран и е в списъка на наблюдаваните заподозрени екстремисти, според изявление на местните служби за сигурност.
Силите за сигурност на Франция са в повишена готовност след серията от терористични атаки след 2015 година. В момента те са в особено висока готовност, като се вземат под внимание и антиправителствените протести, които заливат страната.
"Чух стрелба и след това започнаха безредиците и врявата“, е заявил пред телеграфната агенция един свидетел, обявил се като Фатих. Той е видял трима души да лежат на земята ранени, само на няколко метра от гигантското коледно дърво в центъра на града.
Веднага след стрелбата в района на базара са пристигнали полицейски коли и линейки. „Една жена падна на земята, не знам дали беше ранена или се препъна“, е казал очевидец, помолил за анонимност.
Президентът Еманюел Макрон е отишъл на среща по кризата с представители на правителството в Париж малко след полунощ, а вътрешният министър Кристоф Кастанер е заминал за Страсбург.

На полицията е известно, че …
Стрелецът е 29-годишен и е от града;
Името, под което го знаят, е Шериф;
Във вторник сутринта е трябвало да бъде арестуван;
Разследван е за опит за убийство.

Това са заявили за AFP двама независими източника от службите за сигурност, които са помолили за анонимност
В много ресторанти и барове, които са затворили, има хора, които са подири подслон. „Пуснахме всеки, който дойде във винарната. Всички са заключени“, е казал 33-годишният Муад за AFP.
Източник от полицията, също пожелал анонимност, твърди, че силите за сигурност са открили огън в район, където се смята, че се укрива заподозреният. Той обаче не е посочил адрес и не е ясно дали мястото, където се укрива стрелецът е локализирано..
В последните години няколко жители на Страсбург са обвинени в опит да се присъединят към джихадистки групи в Сирия или са били арестувани след като са се върнали от там.

Туристическа атракция
Европарламентът, който е в Страсбург, също е затворен, като депутатите, администрацията и журналистите, които в момента на стрелбата са били в сградата, не са я напуснали. Хората са в парламентарния бар в очакване на информация за развитието на събитията навън.
"Първата ни мисъл беше за колегите, които вече бяха тръгнали към центъра," казва белгийския депутат Катлийн Ван Бремпт, "Сега просто чакаме."
Коледният базар в Старсбург и илюминациите в града са годишна туристическа атракция, която привлича стотици хиляди хора.
В последните години охраната е засилена, след атентатите във Франция от ислямистки активисти. Базарът отдавна е наблюдаван от службите като евентуална тяхна цел.
В Страсбург са създадени специални антитерористични армейски части, които редовно патрулират по улиците. Според сулжбите в момента терористите са променили тактиката си и вместо координирани нападения, те са се насочили към атаки от „вълци единаци“ – саморадикализирани индивиди, който действат без връзки с терористични групировки като „Ислямска държава“.

След 2015 година във Франция при терористични нападения са убити общо 246 души. Това са данни от проучване, организирано от агенция AFP.

Превод и редакция: Ивелина Ватова