Лондон/Страсбург. Стрелецът е известен на службите за сигурност. Той е избягал, след като е бил преследван от полицията. Бил е ранен при размяна на изстрели с един войник, съобщава британската BBC, като се позовава на полицейска информация.
Произшествието е станало недалеч от коледен базар близо до площад „Клебер“, един от централните площади в Страсбург. Прокурорът на Франция, който се занимава с контратероризма, е започнал разследване.
Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер, който е потвърдил смъртта на двама души, е обявил, че това е „ сериозен инцидент, засягащ обществената сигурност“ .
Шестима от ранените, се казва в съобщение от полицията, са в много тежко състояние, останалите шест души са с леки наранявания.
Местният журналист Бруно Пусар, който живее в центъра на Страсбург, е написал в страницата си в Туитър, че е имало дузина изстрели на неговата улица – един-два в началото, а после серия от изстрели.
Еманюел Фулон, служител в пресслужбата на Европейския парламент, съобщава, че в центъра е имало „паника“, последвана от стрелба с автоматично оръжия, а полицаи са тичали по улиците.
За телевизия BFM собственик на магазин е съобщил: "Имаше стрелба и хората тичаха навсякъде. Всичко продължи 10 минути."
Британският евродепутат Ричард Корбет е съобщил в Туитър, че е бил в ресторант в града, когато вратите се затворили.
По информация от полицията заподозреният е 29-годишен, родом от Страсбург, известен е на службите за сигурност като лице, което е възможно да извърши терористичен акт. По информация на BFM, мъжът е напуснал апартамента си в квартал Ньодоф във вторник сутринта, а по-късно полицията го е потърсила с обвинение за кражба. Жителите на този квартал са били специално предупредени да стоят по домовете си, тъй като по непотвърдени данни, стрелецът обикаля наоколо.
Сградата на Европейския парламент, която е наблизо, е затворена в момента. Председателят на Европарламента Антонио Таджани е съобщил в Туитър, че „няма опасност от терористични или криминални нападения“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова