Измамници заразяват работните компютри на счетоводители на фирми от топ 100 с мейл и източват стотици хиляди евро от сметките им, съобщи за “24 часа” комисар Явор Колев, началник на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП. Схемата работи с писмо уж от парното например, а в него като прикачен файл е вкаран вирус - троянски кон.

Файлът е кръстен “сметка” например. Той не е текстов документ, а .exe - инсталационен файл с вируса, който сам се отваря. “Мошеникът получава отдалечен достъп до компютъра. Следи кореспонденцията му, подменя банковата сметка, по която трябва да бъдат преведени пари”, посочи Колев. Другата схема е измамникът сам да си нареди парите. Актуална е и “мен ин дъ мидъл” (човек по средата - б.а.) атаката. Измамниците пак пращат мейл. Този път има линк уж от facebook. Вместо името е изписано fecebook. Мнозина не виждат грешката и с клик дават контрол до пощата си, а измамникът подменя айбана.

И при двете атаки има общ елемент. Парите отиват в сметката на финансови мулета. Те се наемат като финансови брокери и не знаят за измамата. Теглят парите, получават между 3 и 5% и пренареждат останалата сума към друга сметка, пак на муле, но в чужбина. Ползват се и затворници.

112 са заловените у нас мулета при операция на Интерпол от края на ноември. Предотвратени са щети за над 500 000 евро. През март пък Колев и колегите му спасиха над 3 млн. долара на корейска фирма. Парите били пренасочени и вместо в сметка на техен контрагент щели да отидат в такава на муле.

Малко по-рано през 2018 г. отново имаше подобна атака, при която парите бяха пратени в три български банкови сметки. Тогава жертвата беше американска фирма.

“Защитата е много лесна”, посочи Колев. Трябва да се използва стерилен компютър, на който не се тегли музика, не се влиза в социалните мрежи, операционната система е лицензирана. Ключово е и човек да не зарежда смартфона си на работния компютър, защото така също влизат вируси.

КОМИСАР ЯВОР КОЛЕВ