Евлоги Станоев-Голямата Бирма се предаде в Специализираната прокуратура във вторник следобед. Бизнесменът е бил заедно с адвокатката си Ина Лулчева, научи “24 часа”.

Станоев бе обявен за издирване на 14 септември заедно с двамата си синове и бившия полицай Любомир Иванов. Тогава прокуратурата откри доказателства, че семейството на Бирмите стои зад 4-те фабрики за нелегални цигари в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и с. Ясен (Плевенско). Те бяха разбити в края на автуст, а в ареста попаднаха работниците в тях, както и мъж от Пазарджик, който ги зареждал с тютюн. Според разследващите месечният оборот от фабриките бил около 10 млн. лв. Бяха изети 42 тона тютюн и над 50 хил. кутии цигари, повечето от които от марката “Комплимент”.

Когато разследването стигна до Бирмите като организатори на незаконната дейност, те вече бяха избягали. Това се е случило още при разбиването на фабриките.

Пръв се предаде големият син на Бирмата - Антон. Той отъпка пътеката на баща си към сградата на Специализираната прокуратура на ул. “Черковна”. Преди това практиката беше издирваните да се предават в ГДБОП. Продължава издирването на Георги Станоев-Малката Бирма, който е известен с връзките си с фолкпевиците Преслава и Алисия. С червена бюлетина в Интерпол се търси и бившият шеф на Криминална полиция в столичното Второ районно управление Любомир Иванов.

Всеки от четиримата е наблюдавал пряко по една фабрика за нелегални цигари, научи “24 часа”.

След разбиването на фабриките на Бирмите потреблението на нелегални цигари от марките, които са произвеждали падна рязко, сочи последното проучване на големите дружества в бранша.

След 3 дни Евлоги Станоев-Бирмата ще бъде изправен пред съда, за да се реши дали ще чака в ареста разследването срещу него да приключи. Зад решетките е големият му син Антон, който по данните досега е организирал дейността на фабриката в Горна Оряховица.

Единственият член на семейството, който още се издирва е 28-годишният Жоро Бирмата. Предполага се, че е в чужбина, или поне така е казала майка му Лидия Станоева-Лидка Скалата, когато я разпитваха след акцията в офисите им. Тя няма обвинения за участие в престъпната група на бившия си съпруг, с когото са разделени от няколко години.

Лидка Скалата е била обвиняема преди три години за търговия с нелегални стоки, но през 2017 г. делото е прекратено, показа проверка на “24 часа”. Акцията срещу склада й е от 2010-а. Тогава от Икономическа полиция откриват дрехи-менте за 300 хил. лв. на бул. “Мадрид”. Помещението е наето от фирмата на Лидка Скалата. Според съда, който слага край на разследването, тя не е знаела, че търгува с ментета. Дрехите са иззети в полза на държавата, а след това са унищожени.

Още не е ясно къде се е крил главата на фамилия Бирми. Синът му Антон например обясни, че е бил хотел в Свиленград. Той имал краварници в две села до границата и затова бил там. Когато научил, че го издирват се уплашил, изхвърлил телефона си и заминал за пловдивското село Брезово. Там брал сливи, за да се успокои.

Евлоги Станоев е бивш футболист, който в средата на 90-те има общ бизнес с Димитър Димитров-Маймуняка от ВИС-2. Друг близък приятел на Бирмата от ония времена е Константин Хаджииванов-Коце Маца, който също минаваше за човек на групировката. Коце Маца беше заловен в Германия преди 10 г. заради камион с контрабандни цигари. После го свързаха с черното тото в световен мащаб и го издирваха като един от организаторите на този нелегален бизнес. Бирмата е имал бизнес с чейндж бюра и е търгувал със скрап. неофициално се знае, че се занимава с производство на нелегални цигарли от 5 г. насам и е само организатор. Разследването на прокуратурата още не е стигнало до човека, който е финансирал незаконната дейност. Преди 2 г. Евлоги Станоев стана и ресторантьор, като купи ресторант “Кошарите” от друг любител на чалгата и висаджия - Коко Динев. Преди това и до акцията през септември Бирмата стопанисва пицария “Везувий” в кв. “Сухата река”, а “Кошарите” стана сръбски ресторант.