Токио. Решението на САЩ да въведат нови санкции срещу Северна Корея е проява на желанието да се реши въпросът за правата на човека в тази страна. Това становище беше изразено от говорителя на японското правителството Йошихиде Суга, съобщава агенция TACC.
„Смятаме, че това е доказателство за сериозната загриженост на САЩ относно зачитането на човешките права в Северна Корея. Бихме искали да приветстваме позицията на САЩ, която се стреми да разреши проблемите свързани с правата на човека в Северна Корея“, заяви той.
Суга добави, че Токио продължава тясното сътрудничество с Вашингтон по въпросите, касаещи денуклеаризацията на Корейския полуостров и унищожаването на балистичните ракети на Пхенян.
Министерството на финансите на САЩ съобщи, че са въведени санкции срещу трима членове на Централния комитет на Корейската работническа партия , които са обвинени в „сериозни нарушения на човешките права и налагане на цензура в Северна Корея“, както и в „ограничаване на достъпа на граждани до чуждестранните медии“.
В Пхенян, новите санкции на САЩ бяха разглеждани като враждебни действия, в разрез с добрата воля на историческата среща в Сингапур.


Превод и редакция: Калоян Пенков