Москва. Известия: Могат ли да бъдат отложени изборите в Украйна?
Въпреки, че Върховната Рада на Украйна официално насрочи следващите президентски избори за 31 март 2019 г., все още не е сложена точка на този въпрос. На 4 декември, президентът на Украйна Петро Порошенко заяви на среща със студенти, че причината за отмяна на изборите може да бъде „открита въоръжена агресия на Русия“ срещу Украйна. Три дни по-късно заместник-началникът на народната милиция в Донецка народна република Едуард Басурин направи изявление, че въоръжените сили на Украйна активно се подготвят за настъпателна операция. Един от признаците на този процес е мобилизирането на болници – според разузнаването около 90 лечебни заведения се готвят да приемат ранени войници.
Напоследък Порошенко говори много и често за военни действия. Ясно е, че това се дължи на военното положение в страната, но риториката понякога прилича на подготовка на общественото мнение както в страната, така и извън нея за неизбежната ескалация. Например, в интервю за германската Funke Media Group, украинският президент дори посочи посоката на възможна „агресия“. "Москва ... се опитва да получи коридор от окупирания Донбас в окупираната Крим, улавяйки Мариупол и Бердянск ... Никой не трябва да изключва заплахата, че мащабът на руската агресия ще нарасне“, заяви Порошенко.
Два дни по-късно украинският лидер, по време на среща със студенти, продължи мисълта си. Той допусна отлагане на изборите в страната. „Аз, като президент, гарантирам, че президентските избори ще се проведат на тази дата (31 март 2019г.). Единственото, което може да ги предотврати – това е открита въоръжена агресия на Русия. Тогава трябва да защитим държавата“, заяви той.
Много опоненти на сегашното правителство подчертаха, че основният и очевиден вариант, при който обкръжението на президента на Украйна може да реши да отмени президентските избори, е доста предсказуема - тя е свързана с началото на военните действия. И за това не е необходимо да се обявява война - след като Радата подкрепи въвеждането на военно положение на 28 ноември, президентът на Украйна вече не се нуждае от съгласуване с депутатите по въпроса за продължаването му. Съгласно процедурата ще бъде достатъчно да свика Съвета за национална сигурност и отбрана (съставен предимно от военнослужещи, които са лоялни към Порошенко) и да обяви всяко влошаване за заплаха за суверенитета.
Подходяща посока за създаване на необходимата заплаха - републиките на Донбас говорят за подготовката на украинските въоръжени сили за бойни действия. По-конкретно, на 7 декември в Донецк изявление за предстояща операция на украинските въоръжени сили беше направено от заместник-началника на народната милиция на Донецкката народна република Едуард Басурин. Според него украинските власти са започна да подготвят болници за приемането на ранени войници от украинската армия по време на настъпателните операции в Донбас.
Известно, че в президентската администрация на Украйна активно обсъждат правните основания за отмяна на изборите в страната. По-специално, датата, която вече е определена за президентските избори, може да бъде оспорена чрез Конституционния съд, а такива опити вече са правени в миналото. През лятото тази версия бе изнесена: изборите може да бъдат преместени за юни, защото през юни 2014 г. Порошенко положи клетва, което означава, че петата година от неговия мандат изтича официално едва през този месец от 2019 г.
По-смели бяха и вариантите - отлагане за края на март 2020 г., но този вариант би могъл да предизвика бунт на всички политически сили.
Също така не бива да забравяме и друг политически сценарий - преходът към парламентарна република, който ще направи възможно избирането на президент от Върховната Рада. Чисто юридически, днес е сякаш без значение: не е възможно да се променят избирателните закони в навечерието на самите избори.
Въпреки това, отлагането на изборите може да провокира не само Порошенко. През новата година украинците ще започнат да получават квитанции с нови цени за отопление и топла вода. Това бързо ще накара избирателите да забравят за Керченския пролив и митичните вражески армии, които се втурват към Мариупол и Бердянск.
***

ВЗГЛЯД: Защо Тереза Мей отложи гласуването на Брекзит?
Вторник не стана съдбоносен ден за Великобритания и Европа – министър-председателя Тереза Мей заяви, че отлага гласуването на сделката за Брекзит в парламента. Ръководителят на британското правителство заяви, че сделката с Европейския съюз не може да бъде одобрена. Изявлението на Мей обаче не е изненада - преди това гласуването нямаше да се случи, съобщиха неофициални източници.
По този начин стопанката на „Даунинг стрийт“ показа невъзможността да намери компромис, който да устройва поддръжниците на различни варианти за оттегляне на страната от ЕС. Ръководството на Европейския съюз, което очевидно се намира в период на турбулентност (един от симптомите, на който бяха настоящите вълнения в Париж), а новините от Лондон очевидно не добавят оптимизъм.
По-рано всички 27 държави-членки на ЕС одобриха разработения британски план за Брекзит. Той предполагаше сравнително мек изход от съюза, като същевременно се поддържа единно митническо пространство между Обединеното кралство и ЕС.
„Тереза Мей се опитва да маневрира, но всъщност тя не може нищо да промени“, заяви преподавателя по политическа теория в Московския държавен институт за международни отношения доцент Кирил Коктиш. „Тя отмени гласуването, защото е видно, че не събира достатъчно гласове за одобрение на плана си“.
В същото време в четвъртък май трябва да замине за Брюксел за срещата на върха на ЕС. Разбира се, дотогава би било хубаво тя да убеди депутатите, в противен случай по-нататъшните преговори за условията за напускане на Европейския съюз ще се провалят. Но е малко вероятно да успее.
„Засега няма да има преговори с ЕС относно Брекзит, тъй като сега решението трябва да бъде взето с британския парламент“, обясни в интервю за вестник ВЗГЛЯД Людмила Бабинина, ръководител на Центъра за политическа интеграция.
„Вариантът на Мей е компромисен, но никой от тях не подкрепи компромиса. Някои бяха в полза на твърдия Брекзит, за да напуснат ЕС и да следват независима политика, включително външната търговия, а други просто искаха да останат в ЕС, без да напускат Европейския съюз“, отбелязва експертът.
Това, за което Мей и ЕС се споразумяха, не е много добър компромис. Но проблемът е, че просто няма добър компромис. Това се дължи на ирландския проблем. „Ако границата между Република Ирландия и Северна Ирландия може да бъде затворена, процесът на Брекзит ще бъде по-разбираем“, заяви Бабинина.
Коктиш е убеден, че гласоподавателите няма да разберат Мей, ако планът за Брекзит не успее. „Ако гласуването не успее, това е равносилно на вот на недоверие към правителството, тъй като е създадено с единствена цел“, спомня си той. „Правителството трябваше да осигури политическото оформление на онова, което беше прието на референдума от юни 2016 г., в който повечето британци подкрепиха оттеглянето от Европейския съюз“.
Ако не спази крайния срок, уведомлението на страната може да бъде обявено за невалидно и тази държава ще остане против волята си в Европейския съюз. Европейците обаче вече предложиха на британците подходящо решение. Европейският съд постанови, че Великобритания може едностранно да се откаже от напускане на блока. Това няма да изисква съгласието на 27-те държави-членки на ЕС и никакво споразумение. Само решение правителството.
***

Независимая Газета: Защо „черният халифат“ все още не е победен?
Агенция Al-Masdar news съобщава, че сирийската армия започва ново настъпление срещу позиции на „Ислямска държава“ в Ат-Танф в югоизточната част на провинция Хомс.
Тежки битки се извършват в пустинна зона южно от град Ас-Сухна, който е важен регионален транспортен възел.Формированията на псевдо-халифата изстрелват артилерийски огън по настъпващите части на сирийската армия. Оказва се, че твърденията на висшето руско военно ръководство за поражението на „Ислямскадържава“ не отговарят на истината.
По-специално, началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация генерал Валери Герасимов заяви, че бойците от „Ислямска държава“ се намират само на източния бряг, контролиран от САЩ и сирийските демократични сили, а на запад от Ефрат само спящи клетки на „черния халифат“.
Причините за това оцеляване на „Ислямска държава“ се дължат на много фактори. Ислямистите демонстрираха способността си да се движат скрито през пустинната зона дори в първоначалния период. Освен това лидерите на „черния халифат“ се радват на подкрепата на някои арабски племена, обитаващи пустинята Аш-Шам, и това ще продължи, докато Дамаск не направи на местните шейхове изгодно предложение, което те не могат да откажат.
Победата над терористичната групировка е силно затруднена от дейността на американската армия и специалните служби в региона. Базата им не е напразно разположена в региона Ат-Танф, като позволява на американците да блокират движението на ирански военни части, милиции, формирани от шиитски племена в Афганистан и Пакистан под патронажа на Иранската революционна гвардия и местните шиитски доброволци от „Хашд аш-Шааби“. Периодичните въздушни удари на коалицията срещу правителствените войски значително ги отслабва.
Според иракски източници американците неотдавна позволиха на отделенията на „Ислямска държава“ да преминат свободно през сирийско-иракската граница. И това поведение на един съюзник явно разгневи Багдад. Сайтът на новинарската агенция Al-Ma'aloumah news цитира изявление по този въпрос от иракския парламентарист Али Кави, че американските коалиционни сили са открили безопасен път за преместване на терористи от Сирия в Ирак.
Пентагонът продължава да увеличава силите в региона. В Персийския залив се изпраща ударна група, която включва: самолетоносач „John C. Stennis“, 7 разрушители, въоръжени с ракети „Томахоук“ и два крайцера. Една от задачите на тази група е да блокира движението на иранските войници и шиитските милиции през сирийско-иракската граница.
Понастоящем войските на сирийските демократични сили, подкрепяни от коалиционната авиация, продължават да нападат крепостта на „Ислямска държава“ на левия бряг на река Ефрат - град Хаджин. Неотдавна Валери Герасимов отбеляза: „Виждаме как в рамките на шест месеца ръководената от САЩ международна антитерористична коалиция и звената на сирийските демократични сили под техен контрол не могат да разгромят формированията на „Ислямска държава“ близо до Хаджин.
Истинските цели, преследвани от Съединените щати и Руската федерация в този регион, остават само догадки. Едно е сигурно - оцеляването на „Ислямска държава“ допринася за нежеланието на Москва и Вашингтон да бъдат под един общ знаменател при решаването на сирийския проблем.