Прищина. Властите в Косово обмислят въвеждането на реципрочни мерки върху табелите за превозни средства, след като Сърбия принуди косовските шофьори да премахнат автомобилните табели на границата. Друга мярка, която се очаква да бъде приложена срещу Сърбия, е непризнаването на сръбските документи, като се прилага същата мярка, която Белград има за документите на Косово. Хаки Шатри, съветник на премиера на Косово Рамуш Харадинай, заяви пред Радио „Свободна Европа“, че обсъжда въвеждането на нови мерки, но все още не е взето решение, предава Gazeta Express.
На 21 ноември правителството в Прищина въведе 100% мита за всички сръбски стоки, отвръщайки на агресивната кампания от страна на Белград срещу страната. Решението предизвика реакцията на Белград, който поиска отмяна на мярката.Европейският съюз и САЩ поискаха от Косово да отмени решението, като заявиха, че това е в нарушение на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (CEFTA). Но въпреки натиска, правителството на Косово заяви, че данъкът няма да бъде премахнат, докато Сърбия не признае Косово.
***

Каракас.„Венецуела и Русия ще проведат съвместни военни учения за защита на южноамериканската страна“, обяви венецуелският министърът на отбраната Владимир Падрино, предава AFP.
Падрино, чието правителство често обвинява Съединените щати в извършването на военни действия срещу него, направи това съобщение, при посрещането на около 100 руски пилоти и друг персонал при пристигането им в Каракас.
„Трябва да кажем на хората във Венецуела и на целия свят, че както ние си сътрудничим в различни области за развитието на двата народа, ние също така се готвим да защитим Венецуела до последния инч, когато е необходимо“, заяви той.
***

Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви въвеждането на извънредно икономическо и социално положение в страната, съобщава РИА Новости.
Френският президент осъди насилието по време на митингите. По думите на Макрон, тези престъпления не са оправдани.
Държавният глава заяви, че смята гнева за „справедлив“, но никой гняв не оправдава нападенията срещу полицейски служители, разрушаването на търговски обекти.
Той заяви, че иска да види Франция, „където може да се живее и работи достойно“.
„Ще поискам правителството и парламентът да направят необходимото, за да можем да живеем по-добре благодарение на нашата работа от началото на следващата година. Минималната заплата ще се увеличи с 100 евро на месец от 2019 г.“, добави френския лидер.
Сред предложените от френския президент мерки са плащането от предприятията на годишен бонус на служителите, премахване на увеличението на вноските за задължително социално осигуряване на пенсионери, получаващи по-малко от две хиляди евро.
Министър-председателят ще представи предложените от държавния глава мерки за преодоляване на кризата пред депутатите.
***

Берлин/Москва. Президентът на Русия Владимир Путин и канцлера на Германия Ангела Меркел проведоха телефонен разговор, съобщава РИА Новости.
Световните лидери са обсъдили инцидента в Керченския пролив, Договорът за премахване на ракетите със среден и малък обсег на действие и ситуацията в Сирия.
Отбелязва се, че разговорът се е състоял по инициатива на германската страна.
Путин и Меркел изразиха взаимен интерес да предотвратят ескалация на напрежението в района на Азовско море и да решат проблемите, произтичащи от провокативните действия на украинските власти.
Страните обсъдиха и транзита на руски газ през Украйна след 2019 г.
Освен това руският лидер и германският канцлер очертаха приоритетите за насърчаване на междусирийския диалог и създаването на Конституционния комитет.
Те също така се съгласиха да продължат контактите на различни нива относно стратегическата сигурност във връзка с намеренията на американската администрация да се оттегли от Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег.
***

Москва. „Съединените щати не могат да използват случаят със задържаните в Русия три украински военни кораба, които нарушиха правилата, установени в Керченския пролив, за да увеличат санкциите срещу Москва“, заяви постоянния представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов.
„Не е тайна, че дори и сега, в сегашната ситуация, американците оказват натиск върху Европейския съюз да използва добре известния инцидента като оправдание за увеличаване на санкциите. Това не се случи“, съобщи дипломатът.
Украйна и западните страни са използват този инцидент като друга причина да обвинят Русия в предполагаемо нарушение на международните правила и разпоредби и поискаха от Руската федерация да освободи задържаните украинци и да върнат корабите.
***

Вашингтон. Съединените щати извадиха Русия от списъка със страните, до чието пътуване на американски граждани беше препоръчано да „преразгледат“. Това се посочва в изявление на Държавния департамент, предава РИА Новости.
Русия, отсега нататък, според ведомството, е във втората от четирите категории на опасност – „да се упражнява повишено внимание“. Преди това тя беше в третата категория – „ревизирайте пътуването“.
Най-високата категория е четвърта, при която на американските граждани е забранено да посещават държава или регион. Първата категория предполага, че туристите трябва да упражняват “нормално“ внимание.
В същото време САЩ все още не препоръчват да се посещават Крим и Северен Кавказ, където според Държавния департамент американските граждани са в реална опасност.
***

Лондон. Парламентът на Великобритания ще проведе спешен дебат във връзка с решението на премиера Тереза Мей да отложи за неопределено време гласуването на постигнатото споразумение за условията по Брекзит. Затова съобщи говорителят на Камарата на общините Джон Бъркоу, предава агенция TACC.
Инициатор на дебата е лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин, който посочи, че „парламентарните решения се пренебрегват“.
Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей обяви, че отлага за неопределено време парламентарното гласуване на споразумението с Европейския съюз за условията по излизането на страната от блока. В изказване в Камарата на общините тя призна, че първоначално планираната процедура за 11 декември няма да се състои заради факта, че правителството няма шанс за успех. Причината за това е, че споразумението, постигнато с ЕС относно бъдещия статут на Северна Ирландия, не устройва политическите сили в Обединеното кралство.
***

Киев. Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин предложи на Европейският съюз „няколко типа санкции“ по отношение на Русия заради инцидента в Керченския пролив, съобщава РИА Новости.
„Няма да говоря за всички тях, ще започна с лични санкции за онези, които участваха в агресивните действия срещу Украйна, но също така и за ограничаване на възможностите на руските пристанища на Азов, както и някои по-креативни санкции“.
Според министърът, някои европейски политици са подкрепили предложението на Киев. Той също така добави, че това решение изисква „по-подробно обсъждане“.
По-късно ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини отказа да даде оценка на изказването на Климкин.
„Самата среща е политически жест от наша страна, това е начин да потвърдим още веднъж подкрепата за Украйна и нейния суверенитет“, заяви Могерини.
***

Анкара. Отказът на Саудитска Арабия да екстрадира заподозрените в убийството на журналиста Джамал Хашоги е „голямо разочарование“, предава турската Anadolu Agency, позовавайки се на изявление на директорът на комуникациите към президентството Фахретин Алтън.
В изявление пред агенция Reuters, той повтори призивите за международно разследване на случая с убития журналист, заявявайки, „Светът трябва да търси справедливост в този случай съгласно международното право“.
„Ще бъде в интерес международната общност да търси справедливост за покойния саудитски журналист съгласно международното право“, обяви Алтън.
„Отказвайки екстрадицията на заподозрените в убийството само ще оправдае онези, „които вярват, че Саудитска Арабия се опитва да прикрие убийството“, добави той.
„Разбира се, че генералният консул на Саудитска Арабия в Истанбул също е съучастник в убийството на Джамал Хашоги“, заяви Алтън.