Лондон. Independent: Председателят на Европейският съвет Доналд Туск заяви, че „няма да предоговорим сделката“
Председателят на Европейския съвет е отхвърлил предоговарянето на сделката за Брекзит на Тереза Май и спорния въпрос за ирландската граница на срещата на върха в Брюксел по-късно тази седмица.
Доналд Туск заяви, че лидерите ще обсъдят споразумението на среща и, че лидерите са „готови да обсъдят как да улеснят ратификацията на Обединеното кралство“
Но той предупреди, че блокът ще използва срещата, за да обсъди липсата на сделка „тъй като времето изтече“.
Неговите коментари бяха направени след като Тереза Мей заяви, че ще се върне в Брюксел, за да потърси допълнителни отстъпки от ЕС след изключително негативно приемане на сделката й от депутатите.
Европейската комисия и няколко ключови държави-членки също отхвърлиха промяната на спорното споразумение за оттегляне.
„Реших да свикам Европейския съвет в четвъртък заради Брекзит. Ние няма да предоговаряме сделката, но сме готови да обсъдим как да улесним ратификацията от Великобритания. Докато времето изтича, ще обсъдим и нашата готовност за сценарии без сделка“, заяви Туск.
Говорител на Европейската комисия заяви: „Имаме споразумение на масата, одобрено от Европейския съвет на 25 ноември. Както каза председателя Юнкер, тази сделка е най-добрата и единствена възможна сделка“.
„Няма да предоговаряме, позицията ни не се е променила, Обединеното кралство напуска Европейския съюз на 29 март 2019 г.“
Ги Верхофстад, координаторът на Европейския парламент за Брекзит, порица правителството за отложения вот.
„Вече не мога да следя. След двугодишни преговори консервативното правителство иска да отложи гласуването“, заяви Ги Верхофстад.
„Имайте предвид, че никога няма да оставим ирландците. Това забавяне допълнително ще влоши несигурността за хората и бизнеса. Време е те да вземат решение!“
Коментарите на координатора за Брекзит отразяват чувствата на мнозина в Брюксел, които са шокирани от решението на Обединеното кралство да отложи парламентарната конфронтация. Тази намеса дойде, тъй като говорителят на общините Джон Бъркоу описа решението, очевидно взето от премиера тази сутрин, като „непочтено“.
Главният преговарящ на премиера Брюксел Оливър Робинс се завърна в Брюксел и беше забелязан в щаба на Европейската комисия - очевидно се опитваше да търси отстъпки за сделката.
Британски власти отказаха да коментират присъствието му, но официални представители на ЕС потвърдиха, че са в контакт с Обединеното кралство.