Дамаск. Агенция Al-Masdar news съобщава, че сирийската армия започва ново настъпление срещу позиции на „Ислямска държава“ в Ат-Танф в югоизточната част на провинция Хомс.
Тежки битки се извършват в пустинна зона южно от град Ас-Сухна, който е важен регионален транспортен възел.Формированията на псевдо-халифата изстрелват артилерийски огън по настъпващите части на сирийската армия. Оказва се, че твърденията на висшето руско военно ръководство за поражението на „Ислямскадържава“ не отговарят на истината.
По-специално, началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация генерал Валери Герасимов заяви, че бойците от „Ислямска държава“ се намират само на източния бряг, контролиран от САЩ и сирийските демократични сили, а на запад от Ефрат само спящи клетки на „черния халифат“.
Причините за това оцеляване на „Ислямска държава“ се дължат на много фактори. Ислямистите демонстрираха способността си да се движат скрито през пустинната зона дори в първоначалния период. Освен това лидерите на „черния халифат“ се радват на подкрепата на някои арабски племена, обитаващи пустинята Аш-Шам, и това ще продължи, докато Дамаск не направи на местните шейхове изгодно предложение, което те не могат да откажат.
Победата над терористичната групировка е силно затруднена от дейността на американската армия и специалните служби в региона. Базата им не е напразно разположена в региона Ат-Танф, като позволява на американците да блокират движението на ирански военни части, милиции, формирани от шиитски племена в Афганистан и Пакистан под патронажа на Иранската революционна гвардия и местните шиитски доброволци от „Хашд аш-Шааби“. Периодичните въздушни удари на коалицията срещу правителствените войски значително ги отслабва.
Според иракски източници американците неотдавна позволиха на отделенията на „Ислямска държава“ да преминат свободно през сирийско-иракската граница. И това поведение на един съюзник явно разгневи Багдад. Сайтът на новинарската агенция Al-Ma'aloumah news цитира изявление по този въпрос от иракския парламентарист Али Кави, че американските коалиционни сили са открили безопасен път за преместване на терористи от Сирия в Ирак.
Пентагонът продължава да увеличава силите в региона. В Персийския залив се изпраща ударна група, която включва: самолетоносач „John C. Stennis“, 7 разрушители, въоръжени с ракети „Томахоук“ и два крайцера. Една от задачите на тази група е да блокира движението на иранските войници и шиитските милиции през сирийско-иракската граница.
Понастоящем войските на сирийските демократични сили, подкрепяни от коалиционната авиация, продължават да нападат крепостта на „Ислямска държава“ на левия бряг на река Ефрат - град Хаджин. Неотдавна Валери Герасимов отбеляза: „Виждаме как в рамките на шест месеца ръководената от САЩ международна антитерористична коалиция и звената на сирийските демократични сили под техен контрол не могат да разгромят формированията на „Ислямска държава“ близо до Хаджин.
Истинските цели, преследвани от Съединените щати и Руската федерация в този регион, остават само догадки. Едно е сигурно - оцеляването на „Ислямска държава“ допринася за нежеланието на Москва и Вашингтон да бъдат под един общ знаменател при решаването на сирийския проблем.